Moon Jae-inas atskrenda į Vašingtoną su nelengva misija gelbėti istorinės diplomatinės progos, pasitaikiusios JAV ir Šiaurės Korėjai.

D. Trumpas sutiko susitikti su Kim Jong Unu Singapūre birželio 12 dieną, bet dabar dėl pirmojo per visą istoriją JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo iškilo rimtų abejonių, kurias reiškia ir abi šios šalys.

Pietų Korėja, nerimaujanti dėl Kim Jong Uno ginklų bandymų ir D. Trumpo perspėjimų dėl gresiančio karo, suvaidino labai svarbų vaidmenį įtikinant šias Šaltojo karo priešininkes susėsti ir pasikalbėti.

Moon Jae-inas kovo mėnesį į Baltuosius rūmus buvo atsiuntęs savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais, kuris atvežė derybų pasiūlymą ir perdavė žinią, kad Šiaurės Korėja galbūt norėtų atsisakyti branduolinių ginklų. Tai būtų viliojanti perspektyva.

D. Trumpas nustebino svečius, savo paties padėjėjus ir visą pasaulį, be ilgų svarstymų priimdamas pasiūlymą susitikti. Tokį sprendimą jis sakė priėmęs, nes įžvelgė galimybę susitarti ir išvengti karinės konfrontacijos.

Pchenjanas yra prie branduolinių ir raketų technologijų suliejimo ribos, kurią peržengęs galėtų branduoliniu užtaisu smogti žemyninei JAV daliai. Vašingtonas tokius pajėgumus laiko absoliučiai nepriimtinais.

Vėliau įvyko visa virtinė svarbių abiejų Korėjų susitikimų, du Mike'o Pompeo apsilankymai Pchenjane – pirmiausia kaip Centrinės žvalgybos valdybos direktoriaus, o paskui kaip JAV diplomatijos vadovo – ir trijų Šiaurės Korėjoje laikytų JAV piliečių paleidimas.

Tačiau pastarųjų savaičių įvykių raida vėl paskatino rimtai suabejoti Šiaurės Korėjos pasiryžimu denuklearizuotis.

Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja pasmerkė JAV reikalavimus „vienašališkai atsisakyti“ branduolinių ginklų ir protestuodama prieš bendras Seulo ir Vašingtono karines pratybas paskutinę minutę atšaukė abiejų Korėjų aukšto rango pareigūnų susitikimą.

D. Trumpas reagavo pareiškimu, kad susitikimas gali įvykti arba neįvykti.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pirmadienį vakare duodamas interviu perspėjo, jog D. Trumpas, „be abejo“, bus pasirengęs išeiti iš derybų su Kim Jong Unu, jei atrodys, kad jos neduos rezultatų. Pasak M. Pence'o, prezidentas siekia ne vien viešųjų ryšių triumfo.

Viceprezidentas tvirtino, kad Billo Clintono ir George'o W. Busho administracijas Šiaurės Korėja „mulkino“, kai jos siekė Pchenjano denuklearizacijos, bet dabartinė administracija tų pačių klaidų nekartos.

„Kim Jong Unui būtų didelė klaida galvoti, kad jis gali žaisti su Donaldu Trumpu“, – televizijai „Fox News“ sakė M. Pence'as.