R. Giuliani yra dar vienas šia liga susirgęs žmogus iš prezidento artimos aplinkos, kur tik nedaugelis dėvi kaukes.

Buvęs Niujorko meras dėl savo amžiaus priklauso aukštos rizikos grupei. Laikraštis „The New York Times“ ir televizija ABC informavo, kad 76 metų R. Giuliani buvo hospitalizuotas sekmadienį Vašingtone, Jungtinėse Valstijose fiksuojant sergamumo COVID-19 rekordus.

Apie R. Giuliani diagnozę buvo pranešta, jam išraižius šalį skersai išilgai, vadovaujant prezidento nesėkmingoms pastangoms atimti pergalę iš Joe Bideno, laimėjusio lapkričio 3 dieną įvykusius prezidento rinkimus.

Per savo keliones R. Giuliani dažnai buvo matomas be kaukės: trečiadienį jis neuždengęs veido dalyvavo ilgiau nei keturias valandas trukusiame Mičigano įstatymų leidybos institucijos posėdyje Lansinge.

Ketvirtadienį CNN parodė vaizdo įrašą iš Atlantos, kuriame matyti, kaip jis eina be kaukės koridoriumi ir kalbasi su dar keliais žmonėmis neuždengtais veidais.

„Giuliani, neabejotinai geriausiam merui Niujorko istorijoje ir nenuilstamai dirbančiam atskleidžiant korumpuočiausius rinkimus JAV istorijoje (iki šiol!), patvirtintas Kinijos virusas“, – tviteryje parašė D. Trumpas, pavartodamas savo terminą koronavirusui pavadinti, kuris buvo plačiai pripažintas rasistišku ir kurstančiu sąmokslo teorijas.

„Greitai pasveik, Rudy, mes eisime toliau!!!“ – pridūrė kadenciją baigiantis prezidentas.

Keliomis valandomis anksčiau R. Giuliani tiesioginiame eteryje davė interviu televizijai „Fox News“; tuomet jam nepasireiškė jokių ligos simptomų.

D. Trumpo teisininkų komanda pažymėjo, jog R. Giuliani prieš vėliausią kelionę buvo dukart atlikti testai, kurių rezultatas buvo neigiamas, ir kad jis „neturėjo jokių simptomų ir nesulaukė teigiamo COVID-19 testo rezultato, praėjus daugiau nei 48 valandoms po jo sugrįžimo“.

Kiti teisininkų komandos nariai laikysis savo gydytojų nurodymų ir JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) rekomendacijų dėl izoliavimosi ir testavimo, nurodoma pareiškime.

„Greitai sveikstu“

Pats R. Giuliani tviteryje parašė, kad juo „labai rūpinamasi“ ir jis jaučiasi gerai.

„Greitai sveikstu ir viską spėju“, – sakė jis.

Apie D. Trumpo advokato diagnozę pranešta praėjus dienai po to, kai valstybės vadovas, kuris ilgą laiką menkino pandemijos rimtumą ir net tyčiojosi iš kaukę dėvinčių žmonių, surengė savo pirmąjį didelį mitingą po rinkimų. Tas renginys įvyko Džordžijoje ir jame dalyvavo didžiulė minia prezidento šalininkų, kurių dauguma nedėvėjo kaukių.

Baltųjų rūmų kovos su epidemija koordinatorė Deborah Birx sekmadienį išreiškė nusivylimą amerikiečių nusiteikimu prieš kaukes.

„Girdžiu, kaip bendruomenės nariai... mechaniškai kartoja, kad kaukės neveikia“, – sakė ji televizijos NBC laidai „Meet the Press“.

„Jie klysta“, – pridūrė D. Birx.

Sergamumo rekordai

Jungtinėse Valstijose, kur lig šiol nustatyta daugiausiai pasaulyje užsikrėtimo ir mirties nuo koronaviruso atvejų, pastarosiomis savaitėmis protrūkis vėl smarkiai suintensyvėjo.

Merilande įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, šalyje šeštadienį, trečią dieną iš eilės, buvo užfiksuotas rekordinis paros COVID-19 atvejų prieaugis – beveik 230 tūkst. naujų susirgimų.

Pats D. Trumpas spalį, kelios savaitės iki rinkimų, susirgo COVID-19 ir buvo gydomas karinėje ligoninėje. Tarp kitų sirgusių valstybės vadovo aplinkos žmonių buvo jo sutuoktinė Melania, sūnus Donaldas jaunesnysis, sūnus Barronas, spaudos sekretorė, kai kurie patarėjai, kampanijos vadovas, taip pat keli Kongreso nariai respublikonai.

Daugelis jų, įskaitant R. Giuliani, sekė D. Trumpo pavyzdžiu – dažnai ignoravo medicinos ekspertų nurodymus ir dalyvavo Baltųjų rūmų ir politiniuose renginiuose be kaukių.

Prezidento rezidencijoje dirbančiam R. Giuliani sūnui Andrew virusas testu buvo patvirtintas lapkričio pabaigoje.

Keturių JAV administracijų vyresnysis patarėjas Davidas Gergenas CNN eteryje atkreipė dėmesį, kad nors dešimtys D. Trumpo bendražygių lig šiol užsikrėtė koronavirusu, J. Bideno stovykloje užsikrėtusiųjų yra tik vienas kitas.

Pasak D. Gergeno, pamoka yra paprasta: „Laikantis D. Trumpo žmonių nerūpestingo požiūrio galima tiktai paprasčiau užsikrėsti.“