„Irano žmonės pagaliau ėmėsi veiksmų prieš brutalų ir korumpuotą Irano režimą“, – paskelbė D. Trumpas tviteryje, praėjus dienai po savo raginimo nuversti Teherano vyriausybę.

„Visi tie pinigai, kuriuos prezidentas Barackas Obama jiems kvailai davė, atiteko teroristams ir nuėjo į jų „kišenes“. Žmonės turi mažai maisto, didelę infliaciją ir jokių žmogaus teisių. JAV stebi (padėtį)!“, – parašė jis.


Tai buvo naujausias kritikos pliūpsnis vienam garsiausių B. Obamos administracijos užsienio politikos pasiekimų – 2015 metų branduoliniam susitarimui tarp Irano ir šešių pasaulio galių: Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir JAV; pažymėtina, kad Vašingtonas grasina trauktis iš šio susitarimo.

Apie Irane vykstančius protestus D. Trumpas tviteryje rašo nuo pat jų pradžios praėjusią savaitę.

Pirmadienį jis paskelbė, kad Irane atėjo „laikas pokyčiams“ ir kad Irano žmonės „alksta laisvės“.

Tačiau Irano prezidentas Hassanas Rouhani atšovė, kad JAV lyderis, kurio „visa esybė nusistačiusi prieš Irano valstybę“, neturi „jokios teisės“ solidarizuotis su protestuotojais.

Šie protestai prasidėjo ketvirtadienį demonstracijomis prieš prastą ekonomikos padėtį antrajame pagal dydį Mašhado mieste. Jie greitai peraugo į protestus prieš islamiškąjį režimą ir tapo jam didžiausiu iššūkiu po 2009 metų masinių demonstracijų.

Irano pareigūnai tvirtina, kad šiuos neramumus kursto išorinės jėgos. Pasak jų, dauguma pranešimų apie šiuos įvykius socialiniuose tinkluose skelbiama iš regioninės varžovės Saudo Arabijos, JAV arba Britanijos. Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamanei pareiškė, kad šalies „priešai“ taip rezga sąmokslą prasiskverbti į Iraną ir smogti režimui.

Atsakė Irano URM

Tuo metu Irano užsienio reikalų ministerija į Donaldo Trumpo naujausią išpuolį tviteryje antradienį reagavo žodžiais, kad jis verčiau rūpintųsi „benamiais ir alkanais žmonėmis“ savo paties šalyje, užuot užgauliojęs iraniečius.

„Užuot tuščiai eikvojęs laiką beprasmėmis ir užgauliomis žinutėms tviteryje apie kitas šalis, jis verčiau pasirūpintų savo paties šalies vidaus reikalais, – dešimčių žmonių žūtimi kasdien ... ir milijonų benamių bei alkanų žmonių gyvenimu“, – sakė ministerijos atstovas Bahramas Ghasemi.

B. Ghasemi atsakė, kad iraniečiai visiškai nepalaiko D. Trumpo, vadinančio juos „teroristų liaudimi“ ir „neteisingai pavartojusio Persijos įlankos pavadinimą“.

Jis turėjo omenyje pernai pareikštą D. Trumpo draudimą iraniečiams vykti į JAV, kai jis Persijos įlanką pavadino Arabijos įlanka ir tuo supykdė daugelį iraniečių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)