Pasirašius taikos susitarimą su radikaliu Talibanu, baigtųsi ilgiausias istorijoje Amerikos karas.

„Mes manome, kad jie nori sudaryti susitarimą, mes norime sudaryti susitarimą, manau, kad pavyks, pamatysime“, – prieš išvykdamas į Indiją, optimistiškai kalbėjo JAV prezidentas.

Praėjusią savaitę JAV ir Talibanas pasiekė susitarimą dėl savaitės trukmės smurto sumažinimo. Sekmadienis buvo antroji šio laikotarpio diena. Šis susitarimas rodo, kad ilgą laiką trunkančiose JAV ir Talibano taikos derybose galiausiai buvo pasiektas proveržis.

Penktadienį įsigaliojusios trumpalaikės paliaubos paruošė dirvą platesnio masto susitarimui, turinčiam užbaigti 18 metų trunkantį karą Afganistane ir sugrąžinti JAV karius namo.

Jei paliaubos išsilaikys, ateinantį šeštadienį bus pasirašytas JAV ir Talibano taikos susitarimas. Afganistane yra daugiau kaip 12 000 JAV karių. Portalo „icasualties.org“ duomenimis, nuo JAV invazijos 2001 metų spalį Afganistane žuvo 2 448 amerikiečių kariai. Tuo metu, remiantis naujausiais Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, vien per 2019 metus Afganistane žuvo per 3 400 civilių ir dar 6 989 buvo sužeisti.

Smurto sumažinimo laikotarpis laikomas Talibano įsipareigojimo taikai išbandymas.

Manoma, kad JAV ir Talibano taikos susitarimą sudarys du kertiniai įsipareigojimai: amerikiečių karių pasitraukimas iš Afganistano ir Talibano pažadas nesuteikti užuovėjos džihadistams.