Surinkdamas savo šalininkus smarkiai reklamuotame mitinge Talsoje Oklahomoje, respublikonų prezidentas siekė suteikti naujos energijos savo kampanijai, šaliai susidūrus su sunkia sveikatos ir ekonomikos krize bei pastarųjų savaičių protestais prieš rasinę neteisybę.

D. Trumpas pareiškė kone įveikęs pandemiją, kuri nusinešė maždaug 120 tūkst. amerikiečių gyvybių. „Nuveikiau nepaprastą darbą!“ – sakė jis. Tuo tarpu šešiems jo komandos Talsoje nariams testais buvo nustatytas užsikrėtimas koronavirusine infekcija COVID-19.

Baltieji rūmai žadėjo, kad mitinge dalyvaus iki 100 tūkst. žmonių, bet 19 tūkst. vietų arena, kurioje kalbėjo D. Trumpas, nebuvo pilna.

D. Trumpas norėjo susigrąžinti politinę sėkmę po kelių sunkių savaičių, kai tęsėsi su pandemija susijusios ekonominės problemos, visoje šalyje vyko protestai prieš rasinę neteisybę, buvo nuversta konfederatų ir kitų asmenų statulų, o kritikai, įskaitant kelis buvusius padėjėjus, negailestingai kritikavo prezidento darbą.

„Tylioji dauguma stipresnė nei bet kada“, – pareiškė D. Trumpas ugningoje kalboje, kurioje nuožmiai kritikavo savo varžovą busimuose lapkričio rinkimuose demokratą Joe Bideną (Džo Baideną). D. Trumpas pavadino J. Bideną „bejėge radikaliosios kairės marionete“.

„Po penkių mėnesių įveiksime „apsnūdusį“ Joe Bideną“, – sakė jis.

„Pamišusi kairiojo sparno minia“

Daugelis mitingo dalyvių buvo su raudonomis kepuraitėmis ar marškinėliais, ant kurių buvo užrašytas D. Trumpo šūkis „Padaryk Ameriką vėl didžią“, tačiau tik nedaugelis dėvėjo kaukes ar paisė socialinio atstumo taisyklių, nors pastaruoju metu Oklahomoje COVID-19 atvejų skaičius smarkiai augo.

Prezidentas menkino riziką, kad mitingas gali išprovokuoti naują koronaviruso protrūkį, ir nepaisė Talsos sveikatos apsaugos bei municipaliteto pareigūnų perspėjimų.

74 metų D. Trumpas pareiškė, kad jo sveikata gera, kalbėdamas apie neseniai įvykusią mokyklos baigimo ceremoniją, kurioje atrodė išvargęs.

„Pranešiu jums, jei kas nors bus negerai“, – sakė jis ir pridūrė: „Kažkas negerai su [Joe] Bidenu (Džo Baidenu), tai aš jums galiu pasakyti.“

Tačiau sklandaus kampanijos renginio įvaizdis sušlubavo kampanijos pareigūnams kelios valandos prieš mitingą paskelbus, kad šeši Talsos komandos nariai užsikrėtė koronavirusu.

Didelę savo kalbos dalį D. Trumpas neminėjo rasinės įtampos, kuri šalį apėmė po gegužės 25-osios incidento Mineapolyje, kai nuo šiurkščių policininko veiksmų mirė antrankiais surakintas afroamerikietis George'as Floydas (Džordžas Floidas).

Vietoje to prezidentas perspėjo, kad demokratai siekia ištrinti Amerikos paveldą.

„Pamišusi kairiojo sparno minia bando vandališkai elgtis su mūsų istorija, išniekinti mūsų puikius paminklus, nuversti mūsų statulas ir bausti, nuvertinti ir persekioti visus, kas nepaklūsta jų reikalavimams dėl absoliučios ir totalios kontrolės“, – sakė jis.

Šeštadienį ant kortos buvo pastatyta labai daug: ir dėl tūkstančių į areną susirinkusių žmonių sveikatos, ir dėl D. Trumpo politinės sėkmės iki rinkimų likus penkiems mėnesiams.

Kampanijos atsigavimas?

Mitingas prieštaringai vertinamas ne vien dėl viruso pavojaus. Iš pradžių jis buvo planuojamas penktadienį, per vergijos panaikinimo JAV metines, mieste, kur vyko vienos kruviniausių afroamerikiečių žudynių.

Po G. Floydo mirties kilusią rasinę įtampą D. Trumpas pakurstė provokuojama retorika, įskaitant tviteryje paskelbtą grasinimą protestuotojams prieš mitingą Talsoje.

Dešimtys judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodųjų gyvybės svarbios“) protestuotojų susirinko prie patikrinimo postų aplink mitingo vietą ir susiginčijo su jo dalyviais, bet pranešimų apie smurtą nebuvo.

Tai buvo pirmas D. Trumpo mitingas nuo kovo 2-osios, kai šalyje buvo įvestos karantino priemonės.

Kadangi Oklahoma tvirtai palaiko respublikonus, D. Trumpo tikslas buvo ne patraukti savo pusėn vietos žmones, o atgaivinti kampaniją, kurią supurtė jo reakcija į pandemiją ir rasinė įtampa.

Apklausos rodo, kad D. Trumpas šiuo metu populiarumu atsilieka nuo J. Bideno, ir prezidentas labai nori pakeisti šią padėtį, o mitingai jau seniai yra jo mėgstamiausias politinis įrankis.