Anksčiau abi šios mokslo įstaigos perspėjo karantino priemones dėl koronaviruso įsivedusias Jungtines Valstijas neskubėti grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo. Johnso Hopkinso universitetas perspėjo, kad per parą fiksuojamas COVID-19 aukų skaičius iki birželio gali padidėti dvigubai.

Tuo metu Vašingtono universitetas prognozuoja, iki rugpjūčio 4-osios bendras koronaviruso aukų skaičius šalyje gali išaugti iki 135 tūkstančių.

„Šie modeliai buvo itin klaidingi nuo pat pirmosios dienos. Tiek pagal mažiausius [vertinimus], tiek pagal didžiausius. Jie buvo itin klaidingi, visiškai laužti iš piršto. Ir jie nuolat kuria naujus ir naujus modelius, bet jie yra klaidingi“, – duodamas interviu televizijai „ABC News“ sakė D. Trumpas.

Pasak prezidento, universitetų sukurtuose modeliuose neatsižvelgiama į taikomas kovos su COVID-19 priemones.

„Juk mes mažiname [epidemijos neigiamus padarinius] ir išmokome juos mažinti – tačiau galima būti [darbo] vietose, dirbti vietose ir tuo pačiu mažinti padarinius“, – teigė D. Trumpas.

Tačiau į Vašingtono universiteto modelyje yra atsižvelgiama į kovos su COVID-19 priemones, o Johnso Hopkinso universitetas nurodė, kad jo analizių modelis apima „kai kuriuos scenarijus“, pavyzdžiui, pirmalaikį socialinio atstumo priemonių atsisakymą.

Antradienį paskelbti Johnso Hopkinso universiteto duomenys parodė, kad koronaviruso aukų skaičius JAV per pastarąją parą padidėjo 2 333 žmonėmis. Šis skaičius yra daugiau kaip dvigubai didesnis nei fiksuotas ankstesnę dieną.

Baltimorėje įsikūręs universitetas 20 val. 30 min. vietos (trečiadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku nurodė, kad bendras koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirčių skaičius šalyje išaugo iki 71 022.

Pirmadienį Jungtinėse Valstijose buvo užfiksuotas mažiausias koronavirusinės infekcijos COVID-19 paros aukų skaičius per pastarąjį mėnesį – buvo pranešta apie 1 015 mirusių pacientų.