„Sumažinsime [JAV kontingentą] iki 8 600 ir vėliau apsispręsime“, ar paliekamų karių skaičius bus toliau mažinamas, duodamas interviu radijui „Fox News“ sakė D. Trumpas.

„Mūsų buvimas išliks visada“, – pabrėžė jis.

D. Trumpas taip pat perspėjo, jog jeigu iš Afganistano būtų surengta kokia nors nauja ataka prieš Jungtines Valstijas, „sugrįžtume su jėga... [stipria] kaip niekada anksčiau“.

Šie komentarai suteikia tam tikro aiškumo dėl JAV ketinimų, tęsiantis deryboms su Afganistano islamistų kovotojų judėjimu ir Vašingtonui ieškant galimybių užbaigti jau beveik du dešimtmečius vykstantį karą.

Nors Amerikos kontingentas triuškinamai pranašesnis savo karine galia, jo operacijos akivaizdžių pergalių neatnešė, o D. Trumpas viliasi, kad per 2020 metų savo perrinkimo kampaniją galės paskelbti šio karo pabaigą.

Vašingtonas derybas su Talibanu veda mažiausiai nuo 2018 metų. Amerikiečiai visų pirma siekia užsitikrinti pakankamų garantijų, jog Talibano kontroliuojama teritorija nebus naudojama „al Qaeda“ arba kokių nors kitų tarptautinių kovotojų grupuočių regzti atakoms prieš Jungtines Valstijas.

Šiuo metu Afganistane yra apie 14 tūkst. amerikiečių karių. Šis skaičius jau dabar yra daug mažesnis nei buvo per intensyviausius karinius veiksmus, kai šalyje buvo sutelkta apie 100 tūkst. JAV karių.

Talibanas nori, kad būtų išvesti visi JAV kariai, bet D. Trumpas pabrėžė, kad visiško išvedimo nebus ir kad bus palikta pajėgų, teiksiančių „giliosios žvalgybos“ informaciją.

„Reikia išlaikyti buvimą“, – kalbėjo prezidentas.