Keliuose svarbiuose pietinio JAV pasienio punktuose jau formuojasi ilgos eilės, prezidentui padidinus spaudimą Kongreso demokratams, kad būtų sugriežtinti įstatymai, susiję su nelegaliais imigrantais.

Jungtinių Valstijų prezidentas taip pat sakė, kad dėl pasienio saugumo yra pasiryžęs pakenkti šalies ekonomikai.

„Pasienyje – nacionalinė nepaprastoji padėtis“, – tvirtino D. Trumpas.

„Jei jie (to) nepadarys, arba jei nesusitarsime Kongrese, siena bus uždaryta, 100 procentų“, – Ovaliajame kabinete žurnalistams pareiškė JAV vadovas.

Jis sakė esąs pasirengęs „uždaryti didelius pasienio ruožus, galbūt ne visą“ sieną.

„Žinoma, tai turės neigiamą įtaką ekonomikai, – teigė D. Trumpas. – Saugumas man yra svarbiau nei prekyba.“

Prezidento teigimu, demokratai politiniais sumetimais blokuoja reformas, nors problemą galėtų išspręsti „per 45 minutes“.

Daugiau jis nedetalizavo, bet krašto saugumo sekretorė Kirstjen Nielsen paprašė Kongreso suteikti pasienio pareigūnams teisę jėga išsiųsti namo nelegalius imigrantus iš Centrinės Amerikos, įskaitant suaugusiųjų nelydimus vaikus.

„Sienos uždarymas mūsų šaliai turėtų potencialiai katastrofišką ekonominę įtaką, ir aš tikiuosi, kad tokio dalyko nedarysime“, – sakė Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas.

M. McConnello poziciją palaiko ir Prekybos rūmai, kurie savo pranešime pareiškė remiantys imigracijos reformą, tačiau pabrėžė, jog pietinės sienos uždarymas „padarytų didelės ekonominės žalos amerikiečių šeimoms, darbuotojams, ūkininkams ir gamintojams visose Jungtinėse Valstijose“.

100 tūkst. migrantų per mėnesį

Nepaisant D. Trumpo griežtos retorikos, Meksikos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo jį patikino, jog siena nebus uždaryta.

„Iki šiol Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius ir jo komanda sakydavo mums: sienos ruožų uždarymas nėra politika, kurią vykdysime“, – per spaudos konferenciją pareiškė Marcelo Ebrardas.

Jis pridūrė, jog Meksika ir toliau palaikys „geranorišką dialogą“ su JAV valdžia, ir kad tikimasi „kaip įmanoma greičiau“ atkurti įprastą eismą per sieną.

Tuo metu amerikiečių saugumo tarnybos pranešė, jog ruošiasi galimybei, kad bus uždaryta bent dalis sienos perėjimo punktų, nes pareigūnai perskirstomi reaguojant į padėtį pasienyje, kur iš Gvatemalos, Hondūro ir Salvadoro plūsta migrantai. Šį mėnesį jų skaičius gali pasiekti maždaug 100 tūkstančių.

Pareigūnai teigia, kad migrantų priėmimo centrai pernelyg apkrauti ir turi per mažai personalo, todėl kuriamos pavojingos gyvenimo sąlygos. Šiuo metu sieną kirtusių ir prieglobsčio paprašiusių atvykėlių neleidžiama siųsti atgal.

„Išgyvename didelio masto nepaprastąją padėtį. Esmė yra ta, kad šiuo metu svarstytinos visos galimybės“, – antradienį žurnalistams pareiškė vienas Krašto saugumo departamento darbuotojas, pageidavęs likti anonimas.

„Humanitarinė padėtis negali būti ignoruojama, negali būti ignoruojama ir saugumo padėtis“, – pridūrė jis.

D. Trumpas pareiškė, kad meksikiečių pareigūnai sureagavo į jo praėjusią savaitę išsakytus grasinimus uždaryti sieną stabdydami nuo skurdo ir smurto trijose Vidurio Amerikos šalyse bėgančių migrantų karavanus.

Meksika „per pastarąsias dvi dienas žengė didelį žingsnį į priekį“, bet turėtų veikti ryžtingiau, jei nori išvengti sienos uždarymo, nurodė amerikiečių lyderis.

Jis taip pat gynė savo sprendimą nutraukti „šimtų milijonų dolerių“ vertės JAV paramą trims minėtoms valstybėms, kaltindamas jas organizuojant migrantų karavanus.

Šios trys šalys „nedaro mums nieko“ naudinga, pabrėžė D. Trumpas.

Ilgos eilės pasienio punktuose

Pirmadienį K. Nielsen nurodė skubiai spręsti padėtį pasienyje šimtams Krašto saugumo departamento darbuotojų, iš kurių 750 buvo perkelti prie pasienio punktų, kur atvyksta migrantai.

Daugelis atvykėlių buvo nukreipiami nuo oficialių postų, taigi pasienyje ilgam įstrigo atvykstantys keliautojai ir komercinės paskirties transporto priemonės.

Tuo metu Meksikoje Čihuahua valstijos pasienio kontrolės punktų koordinatorius Andresas Moralesas Arreola pareiškė, kad pasienio postas tarp Siudad Chuarezo ir El Paso „žlugo“, nes daugybei JAV pareigūnų buvo pavesta reaguoti į migrantų antplūdį.

Nuo ketvirtadienio pasienyje nusidriekė ilgos eilės, o sieną kirsti ketinantiems žmonėms tenka laukti iki aštuonių valandų.

Siudad Chaureso meras Armando Cabada Alvidrez paragino miesto judrų gamybos sektorių laikinai siųsti į JAV mažiau prekių ir taip padėti sumažinti eiles pasienyje.