Tai drastiškas pokytis, turint galvoje, kad vos prieš savaitę D. Trumpas įspėjo Iraną, kad jam teks patirti nenusakomų pasekmių.

Pirmadienį JAV prezidentas pareiškė, kad „bet kada“ ir be jokių išankstinių sąlygų susitiks su Irano vadovu Hassanu Rouhani.

„Susitikčiau su Iranu, jeigu jie norėtų susitikti“, – sakė D. Trumpas per Baltuosiuose rūmuose surengtą bendrą sapaudos konferenciją su Italijos vyriausybės vadovu Giuseppe Conte.

„Nežinau, ar jie jau pasirengę“, – sakė Amerikos prezidentas ir pridūrė: „Jokių išankstinių sąlygų“.

„Jie nori susitikti – aš susitiksiu. Bet kuriuo jų pageidaujamu laiku. Šalies labui. Jų labui. Mūsų labui. Ir pasaulio labui“, – kalbėjo D. Trumpas.

Baltieji rūmai ir administracijos pareigūnai suskubo pateikti paaiškinimus dėl šio, regis, atviro kvietimo Teheranui susitikti, kad būtų išvengta klaidingų interpretacijų.

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo nurodė, kad Iranas turi atlikti tris žingsnius, kad būtų galima surengti derybas.

„Prezidentas nori susitikti su žmonėmis ir spręsti problemas, jei iraniečiai parodys, jog yra pasirengę imtis esminių pokyčių dėl to, kaip jie elgiasi su savo žmonėmis, keis savo piktavališką elgesį ir sutiks, jog verta sudaryti branduolinį susitarimą, kuris iš tiesų užkirstų kelią branduolinio ginklo platinimui“, – kalbėjo jis.

„Tokiu atveju, kaip sakė prezidentas, jis yra pasirengęs susėsti ir pasikalbėti su jais“, – sakė valstybės sekretorius.