„Aš pasirašysiu įsaką dėl nacionalinės nepaprastosios padėties“, - sakė jis Baltuosiuose rūmuose.

Nepaprastosios padėties paskelbimas leis D. Trumpui padidinti asignavimus sienai JAV ir Meksikos pasienyje statyti, kadangi Kongreso svarstomame biudžete šiems tikslams numatyti tik 1,375 milijardo dolerių vietoj prezidento prašomų 5,7 milijardo.

„Tai teisingas sprendimas, nes mes susidūrėme su narkotikų, žmonių ir nusikalstamų gaujų antplūdžiu“, - pridūrė jis.

Nepaprastosios padėties paskelbimas leis D. Trumpui padidinti asignavimus sienai JAV ir Meksikos pasienyje statyti, kadangi Kongreso svarstomame biudžete šiems tikslams numatyti tik 1,375 milijardo dolerių vietoj prezidento prašomų 5,7 milijardo.

Žiniasklaida anksčiau pranešė, kad D. Trumpas planuoja skirti tvoros Meksikos pasienyje statybai apie 8 milijardus dolerių.

Demokratai griežtai kritikuoja D. Trumpo sprendimą paskelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį. Pavyzdžiui, demokratų mažumos Senate lyderis Chuckas Schumeris pareiškė, kad „nepaprastosios padėties įvedimas nacionaliniu mastu yra neteisėtas“. Savo ruožtu Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi pagrasino, kad dėl D. Trumpo sprendimo kreipsis į teismą.

JAV prezidentas taip pat pranešė ketinąs penktadienį antroje dienos pusėje arba šeštadienį pasirašyti biudžeto įstatymą.

Artimiausiomis valandomis paskelbs pranešimą dėl IS „kalifato“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad jo šalis per ateinančią parą paskelbs džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) įkurto „kalifato“, anksčiau apėmusio didelę teritoriją Sirijoje ir Irake, galą.

D. Trumpo konferencija

„Turime daug puikių pranešimų, susijusių su Sirija ir mūsų sėkmėmis naikinant kalifatą. Tai bus paskelbta per ateinančias 24 valandas“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė D. Trumpas.

JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) nuo praeitų metų rugsėjo atakavo paskutines džihadistų priebėgas. Šiuo metu keli šimtai gyvų likusių IS kovotojų yra užspeisti apie vieno kvadratinio kilometro ploto teritorijoje.

Džihadistų lyderio Abu Bakro al Baghdadi 2014 metų viduryje užimtas „kalifatas“ apėmė Jungtinei Karalystei dydžiu prilygstančią teritoriją, turinčią milijonus gyventojų.

Tačiau viena po kitos keliais frontais vykdytos operacijos Irake ir Sirijoje sukrėtė šią pseudovalstybę, džihadistai neteko pagrindinių savo miestų, o nuo 2017 metų pabaigos jiems teko pasitraukti į Eufrato slėnį.

Gruodį D. Trumpas šokiravo sąjungininkus ir net savo administracijos pareigūnus, paskelbęs apie visišką amerikiečių pajėgų išvedimą iš Sirijos.

Pranešimas apie pergalę prieš IS gali dar pagreitinti buvusį gynybos sekretorių