Anot Izraelio žiniasklaidos, D. Trumpo planas, be kita ko, numato Izraelio gyvenviečių Vakarų Krante bei Jordano slėnio aneksiją. Likusi Vakarų Kranto dalis priklausytų palestiniečiams. Jeruzalė liktų kontroliuojama Izraelio, palestiniečių buvimas joje būtų simbolinis.

Jei D. Trumpas pristatys šį planą, Palestinos išsivadavimo organizacija (PLO) pasiliks teisę pasitraukti iš 1995 metų „laikinojo susitarimo“, - agentūrai AFP sakė PLO vyriausiasis derybininkas Saebas Erekatas. Radikali islamo organizacija „Hamas“ pagrasino „nauju smurto etapu“.

JAV vyriausybės Artimųjų Rytų taikos planu Izraelio įvykdyta Vakarų Kranto „laikina okupacija“ virs „ilgalaike okupacija“, - sakė S. Erekatas. Panašiai kalbėjo palestiniečių Užsienio reikalų ministerija. D. Trumpo taikos planas yra „šimtmečio sąmokslas“, kurio tikslas yra „likviduoti palestiniečių klausimą“, sekmadienį pranešė ministerija. Laikinasis susitarimas, kuris dar žinomas kaip „Oslas II“, reguliuoja palestiniečių autonomiją Vakarų Krante.

„Hamas“ vadovas Ismailas Hanija pareiškė, kad D. Trumpo taikos planas žlugs. Jis kritikavo planą, pavadindamas jį „nauju sąmokslu prieš palestiniečius“. I. Hanija įspėjo, kad taikos planas gali pradėti „naują etapą“ kovoje su Izraeliu. Netrukus po šio pareiškimo, Izraelio duomenimis, iš Gazos Ruožo buvo paleista raketa į Izraelį.

Palestiniečių pasipiktinimas


D. Trumpo taikos planas, kurį parengti buvo pavesta prezidento patarėjui ir žentui Jaredui Kushneriui, taip ilgai laikomas po paslapties skraiste, kad skeptikai netgi ėmė kelti klausimą, ar jis apskritai egzistuoja.

Aaronas Davidas Milleris, ėjęs tiek respublikonų, tiek demokratų valstybės sekretorių patarėjo pareigas, o šiuo metu dirbantis strateginių studijų centre „Carnegie Endowment for International Peace“, sakė, kad J. Kushnerio komanda nori „pagaliau iš esmės pademonstruoti, kad jie turi planą – ir padaryti tai prieš JAV prezidento rinkimus“.

JAV diplomatas buvęs Dennisas Rossas, dirbęs prie šio klausimo keliose administracijose, sakė, kad trumpuoju laikotarpiu geras yra „bet koks dalykas, galintis nukreipti dėmesį nuo to, kas vyksta“.

Praėjusį ketvirtadienį D. Trumpas dar nepaskelbtą planą pavadino „puikiu“ ir sakė neabejojąs, kad jis „iš tiesų bus veiksmingas“.

B. Netanyahu prieš išvykdamas į Vašingtoną sakė, kad D. Trumpas „pristatys savo šimtmečio susitarimą... Labai tikiu, kad mums pavyks sukurti istoriją.“

B. Gantzas taip pat buvo nusiteikęs entuziastingai. Jis sakė, kad D. Trumpo planas „pateks į istoriją“, nes sudarys sąlygas „skirtingiems žaidėjams Artimuosiuose Rytuose pagaliau pajudėti pirmyn link istorinio regioninio susitarimo“.

Visgi tai atrodo mažai tikėtina, turint galvoje, kad kita konflikto šalis – palestiniečiai – kategoriškai atmeta planą. Faktas, kad jie nebuvo šią savaitę pakviesti į Baltuosius rūmus, tai tik patvirtina.

Sekmadienį palestiniečių vadovybė įspėjo, kad užuot padėjęs pasiekti taiką, šis planas gali paskatinti juos atsisakyti pagrindinių Oslo susitarimų, kuriais siekta nustatyti taikių Izraelio ir palestiniečių santykių gaires, nuostatų.

„JAV administracija neras nė vieno palestiniečio, palaikančio šį projektą“, – rašoma sekmadienį palestiniečių Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

„D. Trumpo planas yra šimtmečio sąmokslas, kurio tikslas – sužlugdyti palestiniečių siekį“, – rašome jame.