„Europos Sąjunga yra galbūt tiek pat netikusi, kiek Kinija, tik ji yra mažesnė“, – televizijai „Fox News“ sekmadienį transliuotame interviu sakė D. Trumpas.

Taip jis kalbėjo augant prekybos karo grėsmei tarp Vašingtono ir pagrindinių jo ekonominių partnerių.

„Europos Sąjunga yra galbūt tiek pat netikusi, kiek Kinija, tik ji yra mažesnė“, – televizijai „Fox News“ sekmadienį transliuotame interviu sakė D. Trumpas.

„Jie mums atsiuntė „Mercedes“, bet jiems negalime atsiųsti savo automobilių. Pažiūrėkite, ką jie padarė su mūsų žemdirbiais. Jie nenori mūsų žemės ūkio produktų. Jeigu būti sąžiningam, jie turi savo žemdirbius, (...) bet mes nesaugome savo žemdirbių, o jie saviškius saugo“, – pridūrė jis.

D. Trumpas jau grasino įvesti tarifus iš ES importuojamiems automobiliams ir vadina tai atsaku į bendrijos praėjusią savaitę įvestus muitus amerikietiškam burbonui, džinsams ir motociklams.

Savo ruožtu ES tarifus įvedė reaguodama į Vašingtono įvestus muitus importuojamam aliuminiui ir plienui. Šis apmokestinimas įvestas ir Kanadai, Meksikai bei kitoms šalims.

Kanados paskelbti tarifai Floridos apelsinų sultims, pomidorų padažui ir Kentukio burbonui įsigalioja sekmadienį.

JAV ir Kanada yra tarp didžiausių pasaulyje prekybos partnerių. Jų tarpusavio prekybos apimtis 2017 metais siekė 673,9 mlrd. dolerių (578 mlrd. eurų).

D. Trumpui reikalaujant, JAV, Kanada ir Meksika šiuo metu derasi dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties NAFTA atnaujinimo.

„Aš galėčiau rytoj pasirašyti NAFTA, bet nesu dėl jos patenkintas. Norėčiau, kad ji būtų sąžiningesnė, gerai?“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Jis pridūrė, kad norėtų palaukti iki laikotarpio po rinkimų. Jungtinėse Valstijose lapkritį vyks vadinamieji kadencijos vidurio rinkimai.

Interviu „Fox News“ prezidentas taip pat skundėsi dėl to, kad Kanada saugo savo pieno pramonę.

Baltieji rūmai birželio viduryje paskelbė 25 proc. tarifus importuojamoms prekėms iš antros pagal dydį pasaulio ekonomikos Kinijos.

D. Trumpas trečiadienį sakė palaikantis didesnius ribojimus užsienio investicijoms į jautrias technologijas, taip pat eksporto ribojimus šioms prekėms. Vis dėlto konkretūs ribojimai buvo paskelbti tik Kinijai.

Paklaustas apie šį sprendimą, prezidentas teigė, kad jis neatsitrauks dėl tarifų Pekinui.

„Ne, ne, ne, ne“, – tvirtino D. Trumpas.

Jis pabrėžė, kad nepasiekus susitarimo su Kinija jos prekėms gali būti įvesta daugiau muitų.

„Pasakysiu jums: Kinija nori pasiekti susitarimą ir aš taip pat to noriu, bet tai bus sąžiningas mūsų šalies atžvilgiu susitarimas“, – sakė prezidentas.

JAV jau anksčiau skundėsi dėl Pekino politikos, Vašingtono teigimu, privertusios amerikietiškas kompanijas perleisti technologijas arba leisti Kinijai jas perimti.

D. Trumpo paskelbti 25 proc. importo tarifai šimtams Kinijos prekių įsigalios liepos 6 dieną.

Šių metų kovą taip pat įsigaliojo JAV tarifai kiniškam plienui ir aliuminiui. Atsakydama į tai Kinija įvedė muitus 128 amerikietiškoms prekėms, įskaitant kiaulieną ar vyną.