„Prezidentas D. Trumpas ir ministras pirmininkas Sh. Abė šiandien (sekmadienį) ilgai kalbėjosi telefonu ir aptarė pastaruosius ketverius metus. Abu lyderiai pažymėjo, kad jų santykiai išskirtiniai.

Prezidentas pavadino Sh. Abę didžiausiu premjeru per visą Japonijos istoriją“, - pažymėjo J. Deere`as.

D. Trumpas, anot jo, „pasakė, kad premjeras Sh. Abė atliko fantastišką darbą ir kad JAV ir Japonijos santykiai dabar yra geresni negu bet kada anksčiau“.

Vėliau ir pats Amerikos lyderis savo „Twitter“ paskyroje pavadino nuostabiu pokalbį telefonu su savo „draugu premjeru Sh. Abe, kuris netrukus bus pripažintas didžiausiu ministru pirmininku Japonijos istorijoje“. D. Trumpo nuomone, vadovaujant Sh. Abei, JAV ir Japonijos santykiai pasiekė neregėtas aukštumas.

Kaip informuoja naujienų agentūra „Kyodo“, Japonijos ministras pirmininkas pranešė Baltųjų rūmų šeimininkui apie savo sprendimą atsistatydinti dėl sveikatos būklės. Agentūros žiniomis, Sh. Abei pokalbis su D. Trumpu buvo pirmasis pašnekesys su užsienio šalies lyderiu paskelbus apie būsimą atsistatydinimą.

Japonijos premjeras Sh. Abė penktadienį oficialiai paskelbė, kad dėl sveikatos problemų atsistatydins iš savo posto. Jis vadovaus vyriausybei, kol valdančioji Liberalų demokratų partija išrinks naują pirmininką.

„Nusprendžiau atsistatydinti iš premjero posto“, – per spaudos konferenciją sakė Sh. Abė. Premjeras pridūrė, kad jis kenčia nuo atsinaujinusios senos ligos – opinio kolito.

Pasak Sh. Abės, liepos viduryje jis pradėjo prastai jaustis. Atlikus medicininius tyrimus paaiškėjo, kad liga paūmėjo.

Pernai Sh. Abė tapo ilgiausiai pareigas einančiu Japonijos premjeru.
Pirmą kartą Sh. Abė Japonijos premjeru tapo 2006 metais, bet dėl tos pačios ligos 2007 metais pasitraukė iš pareigų. 2012 metais Sh. Abė vėl tapo Japonijos premjeru ir šias pareigas ėjo iki šiol.