Pranešimo metu D. Trumpas patvirtino informaciją apie A. B. al-Baghdadi mirtį. „Praėjusią naktį JAV įvykdė teisingumą IS lyderiui Abu Bakrui al-Baghdadi. Jis buvo žiauriausios teroristinės organizacijos pasaulyje lyderis. Ieškojome jo daugybę metų. Jo mirtis buvo didžiausias mūsų administracijos prioritetas“, – pranešimo metu teigė D. Trumpas.

JAV prezidentas stebėjo operaciją ir patikino, jog paskutinėmis savo gyvenimo akimirkomis IS lyderis rėkė ir verkė. Tuneliu, kuriuo jis bandė sprukti, jį vijosi JAV pareigūnų šunys.

„Jis detonavo savo liemenę ir nusižudė, – pranešė D. Trumpas. – Jis mirė atsidūręs akliname tunelyje, žliumbdamas, verkdamas ir klykdamas visą kelią.“

Kartu su juo žuvo ir trys jo vaikai, sekmadienį pranešė Jungtinių Valstijų prezidentas.

Jo teigimu, reidas, kuriam įvykdyti teko sraigtasparniu skristi daugiau nei valandą į abi puses iš neįvardintos bazės, buvo įvykdytas padedant Rusijai, Sirijai, Turkijai ir Irakui.

Specialiosios pajėgos „įvykdė pavojingą ir drąsų naktinį reidą šiaurės vakarų Sirijoje ir įvykdė savo misiją puikiai“, pareiškė D. Trumpas.

JAV kariai per operaciją nenukentėjo, sužeistas tik IS lyderį tuneliu sekęs šuo. Amerikos prezidentas taip pat pranešė, kad kartu su A. B. al-Baghdadžiu žuvo ir „didelis skaičius“ jo kovotojų bei bendražygių.
Abu Bakras al Baghdadi

Sprogmenys sutaršė A. B. al-Baghdadi kūną, tačiau atlikti tyrimai patvirtino IS lyderio tapatybę.

„Jis (IS lyderis – DELFI) mirė kaip šuo“, – teigė D. Trumpas.

„Sprogimo metu jo kūnas buvo sumaitotas. Tunelis įgriuvo. Tačiau tyrimų rezultatai iš karto ir visiškai patvirtino jo tapatybę. Tai buvo jis. Banditas, kuris taip smarkiai stengėsi įbauginti kitus, paskutines savo gyvenimo akimirkas praleido jausdamas didžiulė baimę ir visišką paniką bei siaubą, baimindamasis jį persekiojusių amerikiečių pajėgų“, – Baltuosiuose rūmuose pranešė D. Trumpas.

Remiantis ankstesniais žiniasklaidos pranešimais, A. B. al-Baghdadi buvo pagrindinis slaptai suplanuotos operacijos, kuriai pritarė prezidentas Donaldas Trumpas, taikinys, pareiškė pareigūnai.

Apie JAV vadovaujamos koalicijos prieš IS ilgai persekioto A. B. al-Baghdadi žūtį pastaraisiais metais buvo skelbiama kelis kartus, tačiau tie pranešimai nepasitvirtino.

Kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių jėgų (SDF) vadas sekmadienį pranešė apie „istorinę“ bendrą karinę operaciją su Jungtinėmis Valstijomis ir bendrą žvalgybos darbą.

„Buvo įvykdyta sėkminga ir istorinė operacija, pagrįsta žvalgybos duomenų rinkimo darbu, kurį atlikome kartu su Jungtinėmis Valstijomis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė SDF vadas Mazloumas Abdi.


O SDF atstovas Mustafa Balitviteryje parašė: „Mūsų pajėgos įvykdė sėkmingą ir veiksmingą operaciją. Tai dar vienas SDF galimybių kovoti su terorizmu pavyzdys.“

Nė vienas iš jų konkrečiai nenurodė, kokia tai buvo operacija.

Tačiau JAV žiniasklaida ankstų sekmadienio rytą pranešė apie Jungtinių Valstijų surengtą karinį reidą Sirijos Idlibo regione, per kurį, kaip manoma, žuvo „Islamo valstybe“ pasivadinusio džihadistų judėjimo lyderis Abu Bakras al-Baghdadi.

Pasak žiniasklaidos, cituojančios įvairius šaltinius vyriausybėje, išsilaipinus JAV specialios paskirties pajėgoms, A. B. al-Baghdadi galėjo susisprogdinti detonavęs savižudžio liemenę.

Jis buvo pagrindinis slaptai suplanuotos operacijos, kuriai pritarė prezidentas Donaldas Trumpas, taikinys, pareiškė pareigūnai.

Irakas skelbia nurodęs amerikiečiams A. B. al-Baghdadi buvimo vietą

Irako žvalgybos tarnybos Jungtinių Valstijų pajėgoms nurodė ilgai besislapsčiusio „Islamo valstybės“ džihadistų judėjimo lyderio Abu Bakro al-Baghdadi buvimo vietą, sekmadienį pranešė šalies saugumo pajėgos.

„Irako nacionalinė žvalgybos tarnyba, turėdama tikslios informacijos,
nustatė „Daesh“ vadeivos A. B. al-Baghdadi slėptuvę“, – nurodoma
pranešime, kuriame vartojamas arabiškas „Islamo valstybės“ akronimas.

Jame nurodoma, kad JAV įvykdė specialiąją operaciją Sirijos šiaurės vakaruose, „jos pagrindu“.

1971 metais į šiaurę nuo Bagdado esančioje Samaroje gimusio A. B. al Baghdadi tikrasis vardas yra Ibrahimas Awadas al Badri. Jo šeima buvo kilusi iš žemiausio visuomenės sluoksnio.

Kai JAV vadovaujamos pajėgos 2003 metais įsiveržė į Iraką, jis buvo suimtas ir laikomas amerikiečių įkurtame kalėjime. Manoma, kad ten jis subrendo kaip džihadistas.

Vėliau A. B. al Baghdadi aktyviai įsitraukė į „al Qaeda“ padalinio Irake veiklą ir galiausiai 2010 metais perėmė vadovavimą jam, o 2013-aisiais išplėtė šios grupuotės veiklą į karo krečiamą Siriją.

2014 metais A. B. al Baghdadi per pamokslą garsiojoje Mosulo Nurio mečetėje pasiskelbė IS užimtų teritorijų Irake bei Sirijoje „kalifu“.

Po to IS vadeiva dingo lyg į vandenį, tik kartais pasirodydavo pranešimų, kad jis žuvo arba buvo sunkiai sužeistas. Tai pelnė jam „Vaiduoklio“ pravardę.

Šių metų balandį jis pirmą kartą po penkerių metų pertraukos pasirodė propagandiniame vaizdo įraše, kuriame savo šalininkus paragino „keršyti“ už nužudytus IS narius.

Jungtinės Valstijos už informaciją, kuri padėtų sulaikyti A. B. al Baghdadi, siūlė 25 mln. JAV dolerių atlygį.

Pasak JAV valstybės departamento, IS, vadovaujant A. B. al Baghdadi, „buvo atsakinga už tūkstančių civilių Artimuosiuose Rytuose mirtis, įskaitant žiaurius daugybės civilių įkaitų iš Japonijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų nužudymus“.