Tokiomis priemonėmis prezidentas pademonstravo savo galią po to, kai jo atstovaujamai Respublikonų partijai ir Baltųjų rūmų komandai nepavyko susitarti su Kongreso demokratų opozicija dėl naujo paramos priemonių paketo siekiant padėti pažeidžiamiausiems amerikiečiams.

„Mums jau atsibodo ir mes ketiname išsaugoti amerikiečių darbo vietas bei suteikti paramą dirbantiems amerikiečiams“, – pareiškė D. Trumpas per spaudos konferenciją savo golfo klube Bedministeryje, Naujojo Džersio valstijoje, kur jis leidžia savaitgalį.

Nedarbui siekiant dviženklį skaičių, socialinio atstumo laikymosi taisyklėms paveikus verslo sektorių ir toliau plintant koronavirusui, daug amerikiečių yra priversti gyventi iš Kongreso anksčiau patvirtintos valstybės pagalbos, tačiau didžioji dauguma šių priemonių liepą nustojo galioti.

D. Trumpas pareiškė, kad savo sprendimu vykdomaisiais įsakais apeiti Kongresą siekia užtikrinti, kad finansinė parama būtų „greitai paskirstyta“.

Visgi šios priemonės veikiausiai susidurs su teisminės kliūtimis, nes federalines išlaidas kontroliuoja Kongresas ir daugeliu atvejų jis gali skirti mažiau lėšų, nei iš pradžių buvo planuota.

Tačiau apklausoms prieš lapkričio 3 dieną įvyksiančius prezidento rinkimus rodant, kad dabartinis JAV valstybės vadovas gerokai atsilieka nuo savo priešininko demokrato Joe Bideno, D. Trumpas savo įsakais iš dalies norėjo pademonstruoti, kad vadovauja jis.

Per savo golfo klubo pokylių salėje surengtą pasirašymo ceremoniją jis nepraleido progos dar kartą užsipulti savo oponentus ir padaryti kelis tikrovės neatitinkančius pareiškimus apie savo administracijos pasiekimus.

Plojant į pasirašymo ceremoniją pakviestiems klubo nariams. D. Trumpas įžeidė Atstovų Rūmų pirmininkę demokratę Nancy Pelosi, kurią pavadino „išprotėjusia“. Jis taip pat pavadino J. Bideną „kraštutinių kairiųjų pažiūrų“ ir pareiškė, kad demokratai nori „pavogti rinkimus“.

Tuo tarpu J. Bidenas D. Trumpo įsakus pavadino „pusžalėmis priemonėmis“.

„Tai yra dar vienas ciniškas mėginimas nukreipti dėmesį nuo atsakomybės“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad amerikiečiams reikia „tikro lyderio“, kuris dirbtų tam, kad susitartų su įstatymų leidėjais.

Ginčai Kongrese

Demokratai, respublikonai ir Baltųjų rūmų derybininkai visą praėjusią savaitę mėgino susitarti dėl bendro Kongreso parengto finansinės paramos paketo, kad padėtų galo su galu negalintiems sudurti amerikiečiams.

Demokratai siūlė naują didžiulio masto 3 trln. JAV dolerių vertės paramos paketą, kuriuo būtų siekiama paskatinti ekonomikos augimą, prieš rinkimus pagerinti stringančios pašto sistemos darbą ir bedarbiams suteikti papildomų 600 JAV dolerių per savaitę.

Demokratai anksčiau pareiškė esantys pasirengę šiek tiek nusileisti, tačiau atmetė respublikonų pasiūlymą dėl 1 trln. JAV dolerių vertės paketo.