„Mūsų tauta kiekvienam iš jūsų yra skolinga ir šios skolos neatpirks nei žodžiai, nei darbai“, – Baltųjų rūmų Rožių sode sakė D. Trumpas, kur susirinko maždaug 60 pirmųjų po 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolio dirbusių skubios pagalbos darbininkų.

Dešimtys tūkstančių žmonių, dauguma iš jų gaisrininkai ir kiti skubios pagalbos pareigūnai, kurie ilgą laiką plušėjo Dvynių dangoraižių griuvėsiuose, galiausiai susirgo vėžiu ar kitomis kvėpavimo takų ligomis.

D. Trumpas teigė, kad maždaug 2 000 iš jų jau mirė.

„Pirmieji sureagavę į skubios pagalbos kvietimą – iš visos šalies atvykę dirbti į Niujorką – veikė ištisomis dienomis ir bemiegėmis naktimis. Jie kovojo, kad išgelbėtų kiekvieną griuvėsiuose įstrigusį žmogų, o vėliau dar kelis mėnesius ieškojo žuvusiųjų palaikų“, – sakė D. Trumpas.

Šis sprendimas užbaigia nepatogią situaciją, kai Kongresas turėjo vis iš naujo periodiškai balsuoti dėl kompensacijų išpuolio aukoms paketų.

Dabar įstatymas visiems, dalyvavusiems rugsėjo 11 dienos incidente, garantuoja pagalbą iki 2092 metų.

Pasirašymo ceremonijoje D. Trumpas tvirtino, kad ir jis dalyvavo nelaimės tvarkymo darbuose. Prezidentas teigė nebuvęs vienu iš pirmųjų darbininkų, bet vis dėlto, pasak paties D. Trumpo, praleidęs nemažai laiko su gelbėtojais.

Neaišku, kiek laiko D. Trumpas praleido griuvėsiuose, jei iš viso praleido, nes teritorija teisėsaugos institucijų greitai buvo uždaryta. Jis taip pat anksčiau yra teigęs, bet nepateikęs įrodymų, kad siuntė 200 savo darbuotojų prisijungti prie griuvėsių tvarkymo darbų.