„Jei aš kandidatuosiu ir laimėsiu, tinkamais elgsimės su sausio 6-osios įvykių dalyviais. Elgsimės su jais sąžiningai. Ir jei tam reikės suteikti malonę, tai ir padarysime, nes su jais elgiamasi taip nesąžiningai“, – pareiškė D. Trumpas šeštadienį savo šalininkams Konrou mieste Teksaso valstijoje.

Šimtai D. Trumpo šalininkų praėjusių metų sausio 6 dieną įsiveržė į JAV Kapitolijų Vašingtone, siekdami blokuoti prezidento Joe Bideno pergalės patvirtinimą 2020 metų lapkritį įvykusiuose rinkimuose.

Daugiau nei 700 žmonių buvo suimti atliekant tyrimą dėl riaušių, per kurias žuvo penki žmonės. Šis sąrašas kasdien didėja, kadangi tyrimas toliau tęsiamas.

Dauguma kaltinamųjų nėra pareikšti kaltinimai smurtu ar vandalizmu, o tik neteisėtu patekimu į pastatą ir paprastai jiems gresia kaltinimai baudžiamuoju nusižengimu.

Visgi yra paskelbta ir griežtesnių bausmių, o maždaug 225 asmenų, apkaltintų smurtiniais veiksmais, teisme gali sulaukti griežtų bausmių.

D. Trumpas ne kartą yra pasisakęs prieš riaušių dalyvių patraukimą baudžiamojon atsakomybėn, tačiau iki šeštadienio nebuvo kalbėjęs apie malonės suteikimą.

Buvęs JAV prezidentas kaltinamas savo kalbomis pakurstęs Kapitolijaus šturmą, kai tvirtino, kad rinkimų metu buvo sukčiaujama. Visgi šių teiginių niekada nepagrindė nei atitinkamos valstijos, nei Teisingumo departamentas, nei JAV teismai.

Atstovų Rūmų komitetas taip pat šiuo metu tiria, kaip įvyko šturmas ir ar D. Trumpas ir jo aplinkos nariai prisidėjo prie jo skatinimo.

D. Trumpas šeštadienį užsipuolė komitetą ir pavadino jo darbą „gėdingu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)