Tuo metu Kinijos žiniasklaida pranešė, kad Xi Jinpingas skundėsi JAV kišimusi į padėtį Honkonge ir kitus Kinijos vidaus reikalus.

D. Trumpas pareiškė tviteryje, jog Pekinas pagal ruošiamą susitarimą „jau pradėjo masiškai“ didinti JAV žemės ūkio prekių importą.

Tačiau Baltųjų rūmų vadovas nenurodė datos, kada oficialiai bus pasirašytas vadinamasis „pirmojo etapo“ susitarimas.

„Šiuo metu organizuojamas oficialus pasirašymas“, – nurodė jis.

Xi Jinpingas savo ruožtu pasveikino pažangą derybose, informavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

„Pirmojo etapo“ susitarimas yra tarpinis sprendimas: Pekinas įsipareigotų importuoti daugiau amerikietiškos žemės ūkio ir kitos produkcijos, o mainais Vašingtonas sumažintų didžiulius muitus importui iš Kinijos.

Tai būtų toli gražu ne esminiai pokyčiai Kinijos prekybos politikoje, kurių siekė D. Trumpas ir kurie dabar bus atidėti „antram etapui“.

Taip pat iškilo klausimų dėl pirmojo etapo, kadangi dar nebuvo paskelbta jokių konkrečių dokumentų, nors pareigūnai atkreipia dėmesį į nebaigtus vertimus ir teisinį darbą.

„Xinhua“ pranešime, kuriame Xi Jinpingas tiesiogiai necituojamas, nurodoma, kad kinų lyderis gyrė prekybos vaidmenį įnešant „reikšmingą indėlį į Kinijos ir JAV santykių stabilumą ir plėtrą bei pasaulio ekonomikos vystymąsi“.

Pranešime abi šalys raginamos siekti „abipusės naudos ir abipusiai naudingų rezultatų“, taip pat „gerbti vienos kitos nacionalinį orumą ir suverenitetą“.

Anot „Xinhua“, kalbėdamiesi telefonu D. Trumpas ir Xi Jinpingas taip pat aptarė kitus probleminius abiejų pasaulyje pirmaujančių ekonominių galybių santykių klausimus.

„Kinija reiškia rimtą susirūpinimą dėl pastaruoju metu JAV išsakomų neigiamų žodžių ir veiksmų, susijusių su Kinijos, Taivano, Honkongo, Sindziango ir Tibeto reikalais“, – pokalbio metu pareiškė Kinijos prezidentas, remiantis „Xinhua“ santrauka.

Jis „pažymėjo, kad JAV elgesys yra tolygus kišimuisi į Kinijos vidaus reikalus ir pakenkė Kinijos interesams, o tai pakerta abipusį pasitikėjimą ir dvišalį bendradarbiavimą“, pranešė valstybės kontroliuojamas leidinys.

Pekinas tikisi, kad Vašingtonas „skirs daug dėmesio ir Kinijos rūpesčius laikys labai svarbiais“, pranešime netiesiogiai cituojamas Xi Jinpingas.

Savo tviterio žinutėje D. Trumpas tik nurodė, kad su savo kolega kinu papildomai aptarė padėtį Šiaurės Korėjoje, kuri priešinasi JAV vadovaujamai spaudimo kampanijai, siekiant priversti Pchenjaną uždaryti branduolinės ginkluotės plėtros programą, taip pat kalbėjosi apie prodemokratinio judėjimo protestus Honkonge. Pastaruoju klausimu buvo pasiekta „pažangos“, pareiškė D. Trumpas.

JAV Kongresas, įskaitant paties D. Trumpo Respublikonų partiją, griežtai kritikuoja Kiniją dėl mėginimų nuslopinti demonstracijas Honkonge.

Vašingtone taip pat didėja demokratų ir respublikonų susirūpinimas dėl masinių etninių uigūrų – daugiausia musulmoniškos mažumos atstovų – persekiojimo Kinijos šiaurės vakaruose.