Australijos vyriausybės atstovas patvirtino, kad D. Trumpas prašė S. Morrisono tirti klausimus, iškeltus per specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimą, parodžiusį, kad Rusija bandė paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimus respublikono D. Trumpo naudai.

Pasak australų pareigūno, Kanbera „visuomet būdavo pasirengusi padėti ir bendradarbiauti dėl pastangų, padedančių geriau nušviesti tiriamus dalykus“.

„Ministras pirmininkas per pokalbį su [JAV] prezidentu dar kartą patvirtino savo pasirengimą“, – pridūrė atstovas.

Šis pripažinimas pakurstys įtarimus, kad D. Trumpas naudojasi savo, kaip JAV prezidento, galiomis ir dėl savo politinių tikslų rizikuoja ilgamečiais santykiais su sąjungininkėmis.

Jam jau gresia apkalta už tai, kad jis prašė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pradėti tyrimus dėl D. Trumpo galimo varžovo 2020 metų rinkimuose, buvusio viceprezidento Joe Bideno ir jo sūnaus Hunterio, dirbusio vienos ukrainiečių dujų įmonės valdyboje.

Kovo mėnesį baigtas R. Muellerio tyrimas nulėmė apkaltinamuosius nuosprendžius keliems svarbiems D. Trumpo padėjėjams už trukdymą teisingumui ir melavimą tyrėjams.

 Scottas Morrisonas, Donaldas Trumpas

Tačiau D. Trumpas tyrimą ir jo išvadas vaizdavo kaip sąmokslą artėjant 2020 metų prezidento rinkimams ir ragino Teisingumo departamentą pradėti atsakomuosius tyrimus.

Laikraštis „The New York Times“, kuris pirmas pranešė apie D. Trumpo prašymą Australijai, rašė, kad Baltieji rūmai apribojo galimybes gauti D. Trumpo ir S. Morrisono telefoninio pokalbio stenogramą, panašiai kaip ir dėl neseniai įvykusio D. Trumpo pokalbio telefonu su V. Zelenskiu.

Dabar tikrinami ir keli kiti D. Trumpo telefoniniai pokalbiai bei susitikimai su užsienio lyderiais, įskaitant Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Atskirai laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad JAV generalinis prokuroras Williamas Barras turėjo daug kontaktų su pareigūnais ir šnipais Australijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Italijoje, bandydamas tirti R. Muellerį ir JAV žvalgybos išvadas.

Valstybinis vizitas

Paskatintas D. Trumpo, Teisingumo departamentas nagrinėja specialiojo prokuroro R. Muellerio tyrimo pagrindus, įskaitant įrodymus, remiantis kuriais Centrinė žvalgybos agentūra, Federalinis tyrimų biuras ir kitos žvalgybos agentūros paskelbė, kad Rusija iš tiesų bandė paveikti 2016 metų rinkimus D. Trumpo naudai.

Australijai ir Didžiajai Britanijai tenka svarbus vaidmuo, nes pirmasis FTB tyrimas dėl Rusijos kišimosi buvo pradėtas 2016 metų liepą, kai agentūra sulaukė neoficialios informacijos iš vieno australų diplomato Didžiojoje Britanijoje apie su Rusijos žvalgyba siejamų žmonių susitikimą su D. Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnu.

D.Trumpas

Kaip antradienį pranešė Australijos žiniasklaida, gegužę Australijos ambasadorius Vašingtone išsiuntė laišką W. Barrui ir Baltųjų rūmų administracijos vadovui Mickui Mulvaney, kuriame taip pat buvo siūloma šalies pagalba.

S. Morrisonas neseniai su valstybiniu vizitu lankėsi Vašingtone, o jo itin draugiški ryšiai su D. Trumpu jau sulaukė dėmesio namuose.

„S. Morrisono vyriausybei buvo pavojinga užmegzti su D. Trumpu tokius glaudžius ryšius, kokių su juo nepalaiko beveik jokia kita vyriausybė“, – sakė Emma Shortis iš Melburno karališkojo technologijų instituto.

„Manau, pastarieji įvykiai rodo, kaip tai rizikinga – D. Trumpas ateis prašyti paslaugų, įvels į kontroversijų sūkurį ir pastatys į pavojų santykius“, – sakė ji.

Teisingumo departamentas išplatino pareiškimą, kuriame gynė kontaktus užsienyje ir tvirtino, kad D. Trumpo ir W. Barro vaidmuo buvo padėti tyrėjui Johnui Durhamui užmegzti kontaktus.

„Ponas J. Durhamas renka informaciją iš įvairių šaltinių, įskaitant užsienio valstybes“, – sakė Teisingumo departamento atstovė spaudai Kerri Kupec.

„Generalinio prokuroro W. Barro prašymu prezidentas kreipėsi į kitas šalis su prašymu pristatyti generalinį prokurorą ir poną J. Durhamą atitinkamiems pareigūnams“, – aiškino ji.