D. Trumpas Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui sekmadienį akivaizdžiai atvėrė kelią vykdyti seniai planuotą puolimą prieš kurdų kovotojus, kurie priklauso Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF) ir kurie, drauge su Jungtinėmis Valstijomis kovodami prieš ISIS, neteko tūkstančių vyrų.

Sirijos demokratinės pajėgos trečiadienį pranešime teigė po „Turkijos agresijos“ šiaurinėje Sirijoje sustabdančios karines operacijas prieš ISIS.

D. Trumpas sumenkino sąjungą su kurdais, kurių 11 tūkstančių žuvo kovoje siekdami padėti Jungtinių Valstijų misijai prieš ISIS. „Jie nepadėjo mums Antrajame pasauliniame kare, jie mums nepadėjo, pavyzdžiui, Normandijoje. Jie mums padėjo kovoti savo teritorijoje, o tai yra kitas dalykas“, – sakė D. Trumpas. Normandija – Prancūzijos, o ne JAV sritis.

„Jie bėgs į Europą“

Trečiadienį, paklaustas apie kylančią ISIS kalinių pabėgimo grėsmę, prezidentas D. Trumpas pareiškė, jog kai kurie pavojingiausi ISIS kaliniai buvo perkelti, „patalpinti kitose vietose, kur yra saugu“.

Jis atmetė bendrą grėsmę, sakydamas: „Na, jie pabėgs į Europą“.

JAV pareigūnai jau kurį laiką perspėja apie „laikinųjų kalėjimų“, kuriuose laikoma maždaug nuo 11 iki 12 tūkstančių karo lauke sučiuptų ISIS kovotojų, pažeidžiamumą. Iš šių kovotojų du tūkstančiai yra užsieniečiai – jie nėra nei iš Irako, nei iš Sirijos. Nepaisant D. Trumpo tikinimų, manoma, kad tarp kalinių tik keli šimtai yra atvykėliai iš Europos.

Tie patys pareigūnai pabrėžia, kad kalėjimų infrastruktūros saugumas tampa labai abejotinas ir kelia „didžiulį susirūpinimą“, mat Sirijos demokratinių pajėgų kariai išeina į priekines linijas.

„SDF savo dėmesį ir jėgas sutelks į kovą. Kyla nerimas, kad jie apleis pozicijas. Tai išties bloga situacija“, – sakė Kongreso darbuotojas, dalyvavęs antradienį vykusiame slaptame nacionalinio saugumo pareigūnų pasitarime dėl įkalinimo įstaigų.

Pasak JAV gynybos pareigūnų, šimtai ISIS kalinių ir toliau laikomi laikinuose kalėjimuose netoli Turkijos sienos.