Nors vertė šalį spėlioti, D. Trumpas atrodė pamažu linkstantis sutikti su Kongrese pasiektu susitarimu, pagal kurį jis gautų reikšmingai mažiau pinigų pastangoms atsitverti nuo pietinės kaimynės.

„Negaliu sakyti, kad esu patenkintas, negaliu sakyti, kad nepaprastai džiaugiuosi“, – per vyriausybės posėdį Baltuosiuose rūmuose pareiškė D. Trumpas, bet pridūrė: „Nemanau, kad pamatysite (federalinių įstaigų) uždarymą.“

Taip jis reagavo į Kongreso respublikonų ir demokratų susitarimą pasiūlyti beveik 1,4 mlrd. dolerių (1,24 mlrd. eurų) sienos prie Meksikos statyboms ir kitoms sienos apsaugos priemonėms.

Tai gerokai mažiau nei 5,7 mlrd. dolerių (5 mlrd. eurų), kurių reikalavo D. Trumpas, tačiau susitarimas buvo pristatomas kaip pakankamas abiem stovykloms patenkinti ir išvengti D. Trumpo žadėto naujo federalinių įstaigų uždarymo nuo penktadienio.

D. Trumpas sakė, kad galės pridėti daugiau pinigų prie Kongreso skirtų lėšų, tačiau nepaaiškino, kaip.

Kongreso nariai, įskaitant jo Respublikonų partijos narius, spaudė D. Trumpą sutikti su tuo, kas siūloma.

Svarbus respublikonų derybininkas senatorius Richardas Shelby pavadino tai „gana geru susitarimu“.

Vėlai antradienį D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ padėkojo respublikonams už jų darbą „bendraujant su radikaliąja kaire dėl sienos saugumo“.

„Nelengva užduotis, bet Siena statoma ir bus didelis pasiekimas, kuris prisidės prie gyvenimo ir saugumo mūsų šalyje!“ – pridūrė jis.

Demokratų senatorius Patrickas Leahy sakė, kad dėl kompromiso bus balsuojama ir tikriausiai jis bus priimtas, o tada jį galės pasirašyti D. Trumpas.

„Susitarimas,... įtariu, bus pateiktas rytoj (trečiadienį) vakare“, – sakė jis.

Ginčas dėl sienos

Sutarta suma leistų finansuoti apie 89 km ilgio sienos statybą. Šis projektas būtų vykdomas Rio Grandės upės slėnyje Teksaso pietuose.

Meksikos pasieniu jau driekiasi šimtai kilometrų užtvarų, bet D. Trumpas sako, kad reikia daug daugiau norint suvaldyti tai, ką jis dažnai pavadina migrantų nusikaltėlių invazija.

Demokratai sako, kad D. Trumpas labai išpučia nusikalstamumo problemą ir naudojasi šiuo klausimu norėdamas suaktyvinti savo dešiniojo sparno rinkėjus.

Gruodžio mėnesį D. Trumpas bandė priversti Kongresą pritarti 5,7 mlrd. dolerių sumai atsisakydamas pasirašyti finansavimą daugeliui vyriausybės įstaigų, neturinčių nieko bendra su siena. Nutrūkus finansavimui 800 tūkst. federalinių darbuotojų, nuo FTB agentų iki oro uostų saugumo pareigūnų, penkias savaites negavo atlyginimų.

Demokratai atsisakė nusileisti ir D. Trumpas buvo priverstas trauktis, kad įvyktų naujos derybos su nauju šio penktadienio terminu.

Šį kartą respublikonai atrodo labai norintys išvengti antro vyriausybės uždarymo, tad D. Trumpas liko su mažesne politine parama.

Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas sakė, kad kompromisinis susitarimas yra „neabejotinai geros naujienos“.

„Apžvelgiu visus aspektus, žinodamas, kad prie to prisidės daug pinigų iš kitų šaltinių“, – apie susitarimą tviteryje rašė D. Trumpas.

„Gausiu beveik 23 MILIJARDUS (dolerių, 20,4 mlrd. eurų) sienos apsaugai. Nepriklausomai nuo sienos pinigų, ji statoma mums dabar kalbant!“ – pridūrė jis, nepateikdamas daugiau paaiškinimų dėl savo skaičių.