Atvykęs apžiūrėti vieno modernizuoto tvoros prie sienos su Meksika ruožo D. Trumpas dalyvavo spaudos konferencijoje imigracijos ir sienų apsaugos klausimais Kalesiko miestelyje Kalifornijoje. Vėliau jis nuvyko prie naujai įrengtos 3,2 km ilgio permatomos plieninių strypų tvoros, pakeitusios ankstesnę užtvarą pagal jau seniai suplanuotą projektą.

Vis dėlto ši tvora nėra aklina siena, kurią D. Trumpas reikalauja įrengti pagal prieštaringai vertinamą pasienio apsaugos stiprinimo projektą, vėl tapusį prezidento perrinkimo 2020 metais kampanijos pagrindiniu akcentu.

„Prie mūsų pietinės sienos iš tikrųjų susiklostė nepaprastoji padėtis“, – per spaudos konferenciją sakė D. Trumpas, pridūręs, kad pastaruoju metu labai pagausėjo neteisėto sienos kirtimo atvejų.

„Tai milžiniškas antplūdis, jis perkrauna mūsų imigracijos sistemą, ir negalime leisti, kad tai vyktų. ... Nebegalime daugiau jūsų (migrantų) priimti. Nebegalime jūsų priimti. Mūsų šalis yra užpildyta“, – kalbėjo prezidentas.

Kalifornija ir 19 kitų valstijų, apskundusių teismui D. Trumpo sprendimą paskelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį, penktadienį paprašė uždrausti nukreipti lėšas pasienio sienos statyboms. Tačiau D. Trumpas, pastarosiomis savaitėmis griežtinęs prieš imigrantus nukreiptą retoriką, pareiškė, kad jo sprendimas, įskaitant paskelbtą veto Kongreso balsavimui prieš nepaprastosios padėties įvedimą, yra būtinas.

Be to, Atstovų Rūmų demokratais penktadienį pateikė ieškinį, neleidžiantį D. Trumpui skirti daugiau pinigų sienų statyboms negu jų yra leidęs skirti Kongresas. JAV įstatymų leidėjai yra sutikę skirti šiam projektui tik 1,4 mlrd. dolerių (1,25 mlrd. eurų), bet prezidentas tvirtino galįs pasinaudoti savo vykdomosiomis galiomis ir sienos statyboms papildomai nukreipti 6,7 mlrd. dolerių (beveik 6 mlrd. eurų).

D. Trumpas, anksčiau šią savaitę grasinęs uždaryti sieną dėl didelio į JAV mėginančių patekti migrantų skaičiaus, ketvirtadienį atrodė sušvelninęs retoriką. Penktadienį jis aiškino, kad tai lėmė Meksikos pastangos griežčiau stabdyti į šiaurę judančių migrantų srautą.

„Pastarąsias keturias dienas Meksika buvo absoliučiai nuostabi“, – išvykdamas iš Baltųjų rūmų teigė D. Trumpas, bet pridūrė: „Visiškai nepersigalvojau. Galiu kuriuo nors metu uždaryti (sieną).“