Respublikonų prezidento politiniai oponentai apkaltino jį smurto kurstymu likus mažiau nei dviems savaitėms iki kadencijos vidurio rinkimų, kai Barackui Obamai, Hillary Clinton, kitiems garsiausiems demokratams ir televizijai CNN – Donaldo Trumpo šalininkų neapykantos objektams – buvo išsiuntinėti siuntiniai su sprogstamaisiais užtaisais.

Iš pradžių prezidentas ragino laikytis vienybės, tačiau ketvirtadienį užsipuolė žiniasklaidą.

„Labai didelė dalis Pykčio, mūsų dienomis stebimo mūsų visuomenėje, yra sukelta tikslingai melagingų ir netikslių pranešimų, (skelbiamų) Pagrindinių Žiniasklaidos Priemonių, kurias aš vadinu Netikromis Naujienomis“, – sakoma D. Trumpo „Twitter“ pareiškime.

Padėtis „tapo tokia bloga ir neapkenčiama, kad to nebeįmanoma nusakyti. Pagrindinės Žiniasklaidos Priemonės privalo apvalyti savo veiklą, GREITAI!“, pridūrė jis.

Ši įvykių grandinė prasidėjo pirmadienį, kai sprogstamasis užtaisas buvo rastas prie milijardieriaus, liberalių pažiūrų filantropo George'o Soroso namų Niujorke.

Kaip pranešė Federalinis tyrimų biuras (FTB), Niujorke, Vašingtone ir Floridoje buvo gauti mažiausiai septyni įtartini paketai. Tarp adresatų – garsūs afroamerikiečiai demokratai, B. Obamos generalinis prokuroras Ericas Holderis ir Kalifornijai atstovaujanti JAV Atstovų Rūmų narė Maxine Waters.

Ketvirtadienį Niujorko išminuotojai išvežė iš bendrovės „TriBeCa Productions“ dar vieną panašų R. De Niro adresuotą siuntinį. Garsusis aktorius yra vienas šios kino kompanijos įkūrėjų.

Birželio mėnesį 75 metų R. De Niro sulaukė gausių ovacijų per „Tony Awards“ apdovanojimų teikimo ceremoniją Niujorke už viešą kritiką D. Trumpui. Per 2016 metų rinkimų kampaniją aktorius pavadino respublikonų lyderį „įžūliai kvailu“.

„Nesibaigiantis priešiškumas“

JAV žiniasklaida pranešė, kad dar vienas įtartinas siuntinys buvo skirtas buvusiam B. Obamos viceprezidentui Joe Bidenui, kuris dažnai neoficialiai minimas kaip galimas demokratų kandidatas per 2020 metų prezidento rinkimus. Siuntinys buvo perimtas ketvirtadienį Delavere.

Visos siuntos buvo supakuotos į vokus su burbuline plėvele; adresai buvo išspausdinti kompiuteriu. Ant visų kaip siuntėja buvo nurodyta buvusi Demokratų nacionalinio komiteto pirmininkė Debbie Wasserman Schultz , bet jos pavardė buvo išspausdinta su klaida, nurodė FTB.

CNN evakavo savo biurą Niujorke, kai pastato pašto tvarkymo skyriuje buvo gautas sprogstamasis įrenginys ir vokas su baltais milteliais. Sprogmenų ekspertai neutralizavo užtaisą, pranešė policija.

Paketas buvo atsiųstas CNN su nuoroda perduoti jį buvusiam CŽV direktoriui Johnui Brennanui, kuris svečio teisėmis rodėsi per šią televiziją ir yra turbūt griežčiausias D. Trumpo kritikas iš nacionalinio saugumo bendruomenės.

CNN pastaruosius dvejus metus pasižymėjo agresyviu informavimu apie D. Trumpo administracijos darbą ir nuolat provokuodavo prezidento, pakeitusio B. Obamą ir 2016-ųjų rinkimuose nugalėjusio H. Clinton, pyktį.

Trečiadienį D. Trumpas pasmerkė tokias pašto bombas pareiškęs, kad „politinio smurto aktams nėra vietos Jungtinėse Valstijose“.

Vis dėlto tuomet prezidentas savo kritiką vėl nukreipė į žiniasklaidą.

„Žiniasklaida taip pat turi atsakomybę nustatyti mandagų toną ir nutraukti nesibaigiantį priešiškumą bei nuolatinius negatyvius, dažnai neteisingus puolimus ir istorijas“, – sakė prezidentas per kampanijos mitingą Viskonsine.

Socialiniame tinkle „Twitter“ išplito grotažymė „#MAGABomber“, vartotojams kaltinant D. Trumpą, kad jis paskatino šiuos bandymus įvykdyti atakas, ir akcentuojant piktas ankstesnes prezidento pastabas dabar bombas gavusių asmenų ir televizijos atžvilgiu.

FTB, JAV Slaptoji tarnyba ir vietos policijos pajėgos pradėjo plataus masto kriminalinį tyrimą, ragindami visuomenę pateikti kokios nors naudingos informacijos.

„Neteisingi puolimai ir istorijos“

Liberalių ir kairiųjų pažiūrų kritikai teigia, kad D. Trumpo prezidentavimas su šūkiu „Pirmiausia – Amerika“ padrąsino dešiniojo sparno ekstremistus. Prezidentas yra išreiškęs pritarimą vienam Atstovų Rūmų nariui, parbloškusiam ant žemės reporterį, ir smerkia kritiškai rašančią spaudą.

Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi ir Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras trečiadienį apkaltino D. Trumpą kurstant politinius neramumus ir skaldant amerikiečius.

„Tai gilaus susiskaldymo laikai; (todėl) turime padaryti viską, ką galime, kad suvienytume savo šalį“, – pareiškė H. Clinton, išsaugojusi politinę įtaką, nors pralaimėjo D. Trumpui 2016 metų rinkimus.

„Baltuosiuose rūmuose visiškai ir absoliučiai trūksta supratimo apie jų tęsiamų atakų prieš žiniasklaidą rimtumą“, – sakė CNN prezidentas Jeffas Zuckeris.

Kol kas atsakomybės už šiuos siuntinius niekas neprisiėmė ir dėl jų niekas nebuvo suimtas.

Slaptoji tarnyba nurodė, kad H. Clinton ir B. Obamai skirti paketai „per įprastas pašto tikrinimo procedūras buvo iškart identifikuoti kaip potencialūs sprogstamieji užtaisai“.

„Saugomi asmenys šių paketų negavo ir nebuvo jokios rizikos, kad būtų galėję gauti“, – pridūrė Slaptoji tarnyba.

Respublikonai JAV Kongrese pasekė Baltųjų rūmų pavyzdžiu ir pasmerkė incidentus.

G. Soroso, kuriam pirmajam buvo atsiųstas sprogstamasis užtaisas, jau seniai nekenčia dešiniojo sparno grupės. Jis gyvena Bedforde Niujorke, netoli nuo Clintonų namų.

Jis per 2016 metų JAV prezidento rinkimus rėmė D. Trumpo varžovę H. Clinton, o nacionalistai visame pasaulyje jį kaltina finansuojant protestus ir siekiant stumti liberalią, daugiakultūrinę darbotvarkę.

Anksčiau šį mėnesį D. Trumpas apkaltino G. Sorosą mokant demonstrantams, kad šie protestuotų prieš Aukščiausiojo Teismo teisėjo Bretto Kavanaugh paskyrimą. Šį teisėją viena profesorė apkaltino bandymu ją išžaginti, kai jiedu dar buvo moksleiviai.