„Kitą savaitę ICE (Imigracijos ir muitinės tarnyba) pradės procesą, kurio metu bus išsiunčiami nelegalūs imigrantai, neteisėtai patekę į Jungtines Valstijas. Jie bus išsiunčiami, kai tik atvyks“, – socialiame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Jis pridūrė, kad „Gvatemala ruošiasi pasirašyti saugios trečiosios šalies susitarimą“, tikriausiai turėdamas omeny paktą, pagal kurį Gvatemalos teritoriją pasiekiantys migrantai turės prašytis prieglobsčio toje šalyje, o ne Jungtinėse Valstijose.

JAV susidūrė su migrantų antplūdžiu iš Gvatemalos ir kitų skurdžių Centrinės Amerikos šalių, krečiamų gaujų smurto.

Atvykėlių skaičius apsunkino JAV tarnybų galimybes laikinai juos apgyvendinti ir nagrinėti jų prašymus.

D. Trumpas vadina tai „invazija“ ir kovą su neteisėta migracija laiko bene pagrindiniu savo administracijos prioritetu.

Anksčiau pirmadienį Vašingtonas paskelbė, kad nebeteiks paramos Salvadorui, Gvatemalai ir Hondūrui, nebent šios šalys imtųsi „konkrečių veiksmų“, siekdamos atgrasyti dokumentų neturinčius migrantus, traukiančius į Jungtines Valstijas.

Kalbant apie 2019-uosius fiskalinius metus, anksčiau numatyta 370 mln. dolerių (329 mln. eurų) suma bus skirta kitiems užsienio politikos prioritetams, o ateityje visa parama bus teikiama tik su tam tikromis sąlygomis, pranešė Valstybės departamentas.

„Neskirsime naujų lėšų programoms tose šalyse, kol įsitikinsime, kad Šiaurinio trikampio vyriausybės imasi konkrečių veiksmų, siekiant sumažinti prie JAV sienos atvykstančių nelegalių migrantų skaičių“, – pažymėjo Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Remiantis šį mėnesį Vašingtono ir Meksiko pasirašyta sutartimi, Meksika, siekdama išvengti muitų įvedimo jos produkcijai, sutiko dislokuoti savo pietinėje sienoje 6 tūkst. Nacionalinės gvardijos narių ir išplėsti savo politiką, pagal kurią migrantai sugrąžinami į jos teritoriją, kol jų prašymai suteikti prieglobstį nagrinėjami Jungtinėse Valstijose.

„Meksika, taikydama savo griežtus imigracijos įstatymus, puikiai tvarkosi, stabdydama žmones gerokai anksčiau negu jie pasiekia mūsų pietinę sieną“, – pirmadienį pareiškė D. Trumpas.