„Sirijos prezidentas Basharas al Assadas neturėtų neatsakingai pulti Idlibo provincijos. Rusai ir iraniečiai padarytų didžiulę humanitarinę klaidą prisidėdami prie šios potencialios žmonių tragedijos“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Gali žūti šimtai tūkstančių žmonių. Neleiskite tam įvykti!“ – rašė D. Trumpas.

Jungtinės Tautos ir pagalbos organizacijos įspėjo, kad Idlibo puolimas gali išprovokuoti didžiausio masto humanitarinę katastrofą per septynerius metus trunkantį Sirijos konfliktą.

Sirijos vyriausybės pajėgos yra sutelktos aplink šiaurės vakarinę Idlibo provinciją, kontroliuojamą įvairių sukilėlių ir ekstremistinių kovotojų grupių, kurių nemaža dalis didžiųjų pasaulio valstybių yra laikomos „teroristinėmis“ grupuotėmis.

Rusija ir Iranas tvirtina, jog būtina sutriuškinti Idlibe esančias ekstremistines grupuotes, todėl manoma, kad šalys palaikytų Damasko režimo pajėgas, jei būtų surengtas puolimas.

Nuo 2017 metų pradžios režimą palaikantys Iranas bei Rusija ir sukilėlius remianti Turkija Kazachstano sostinėje rengė konflikto šalių derybas. Pernai jose buvo sutarta, kad Idlibas bus viena iš keturių vadinamųjų deeskalacijos zonų, įsteigtų siekiant nutraukti kovos veiksmus ir pasirengti visos šalies mastu galiosiančiam ugnies nutraukimui.

Pagrindinė Damasko režimo sąjungininkė Rusija, siekdama daryti spaudimą Turkijai pažaboti džihadistus Idlibe, pastarosiomis dienomis intensyviai kalbėjo apie galintį įvykti puolimą.

Teheranas ir Maskva teikia politinę, finansinę ir karinę paramą B. al Assadui šiame 2011 metais prasidėjusiame konflikte, jau nusinešusiame daugiau kaip 350 tūkst. gyvybių.

Briuselyje veikianti Tarptautinė krizių grupė (ICG) pareiškė, kad vis dar esama galimybės išvengti Idlibo puolimo ir potencialiai katastrofiškų jo pasekmių.

Rusija, kurios aviacijos palaikymas iš oro būtinas antžeminio puolimo sėkmei užtikrinti, turėtų suvokti, kad kraujo liejimas Idlibe sukeltų pavojų jos pačios politiniams tikslams, teigia ICG.

„Palaikydama plataus masto puolimą Rusija rizikuotų pakenkti savo ilgalaikiams tikslams Sirijoje“, – rašoma ICG devynių puslapių apžvalgoje „Saving Idlib from destruction“.

JAV įspėjimai – tuščios kalbos?

Analitikai mano, kad nepaisant D. Trumpo įspėjimų Jungtinės Valstijos, regis, jau susitaikė su tikėtina Sirijos vyriausybė pajėgų galutine karine pergale.

Kuluaruose Amerikos diplomatai aktyviai siunčia įspėjimus Maskvai, kaltinimai tuo, jog anksčiau nekart užmerkė akis prieš faktus, kai Sirijos režimas panaudojo cheminį ginklą.

Tačiau šie „žodiniai įspėjamieji šūviai“ turi mažai bendra su dabartine realybe Sirijoje, sako Jonas Parello-Plesneris iš Hudsono (Hadsono) instituto Vašingtone, neseniai pristatęs studiją apie JAV požiūrį į regioną.

O realybė, anot jo, yra tokia, kad „B. al Assadas su Irano antžeminiu palaikymu ir Rusijos palaikymu iš oro juda pirmyn“, kai tuo tarpu Jungtinės Valstijos visas viltis deda į Jungtinių Tautų remiamą Ženevos procesą, kurį geriausiai apibūdina žodis „merdintis“.

D. Trumpas balandį pareiškė, kad „atėjo laikas“ sugrąžinti amerikiečių karius iš Sirijos – kai tik bus sutriuškinti „Islamo valstybės“ džihadistai. Nors prezidentas suskubo patikslinti, jog neturi omenyje, kad kariai bus išvesti nedelsiant, akivaizdu, kad jo pasiryžimas kiek įmanoma greičiau pasitraukti iš septynerius metus trunkančio karo išliko.