JAV prezidentas pagrasino „sunaikinti Turkiją ekonominiu požiūriu“, jei Turkijos kariuomenė puls JAV remiamus kurdų kovotojus po JAV karių išvedimo iš Sirijos.

Tuo pat metu D. Trumpas paragino kurdus „neprovokuoti“ Ankaros.

Tokius pareiškimus prezidentas padarė socialiniame tinkle „Twitter“, D. Trumpo administracijai nedideliais kiekiais dalijantis informacija, susijusia su gruodį D. Trumpo netikėtai paskelbtais planais dėl karių išvedimo.

JAV diplomatijos vadovas Mike'as Pompeo skubiai išvyko kelionės po Artimuosius Rytus, siekdamas nuraminti sąjungininkus augant įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Turkijos dėl Vašingtono palaikomų Sirijos kurdų likimo.

M. Pompeo taip pat siekia nuraminti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) JAV padedančius kovoti kurdus, nuogąstaujančius, jog pasitraukus amerikiečių pajėgoms Turkija galėtų juos užpulti.

Turkų vyriausybė piktai sureagavo į užuominas, kad D. Trumpo planai dėl kontingento išvedimo siejami su sąlyga, kad bus garantuotas kurdų kovotojų, kuriuos Ankara laiko teroristais, saugumas.

„Ekonomiškai suniokosime Turkiją, jei ši smogs kurdams“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė D. Trumpas ir paragino kurti regione 30 km ilgio „saugiąją zoną“.

„Taip pat nenorime, kad kurdai provokuotų Turkijos“, – pridūrė jis.

JAV prezidentas nedetalizavo, kas sukurtų, prižiūrėtų tokią saugiąją zoną bei finansuotų šį projektą. Jis taip pat nepatikslino, kurioje vietoje ji būtų įsteigta.

JAV vadovaujamas operacijas prieš Sirijos džihadistus sausumoje vykdo Sirijos kurdų vadovaujama grupė Sirijos demokratinės pajėgos (SDF).

Turkijos atsakas

Turkija pirmadienį pažadėjo ir toliau kovoti su JAV remiamomis kurdų sukarintomis organizacijomis, kurias Ankara laiko teroristų grupuotėmis, nors amerikiečių prezidentas D. Trumpas pagrasino Ankarai ekonominiu smūgiu, jei ši išvedant amerikiečių karius iš Sirijos užpuls kurdų pajėgas.

Kaip socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano atstovas Ibrahimas Kalinas, tarp džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir kurdų grupuotės Liaudies apsaugos dalinių (YPG) nėra „jokio skirtumo“.

„Ir toliau kovosime su jais visais“, – pridūrė jis.

Taip Turkija sureagavo į tokį D. Trumpo perspėjimą, sekmadienį paskelbtą „Twitter“: „Ekonomiškai suniokosime Turkiją, jei ši smogs kurdams.“

„Pone Donaldai Trumpai, teroristai negali būti jūsų partneriai ir sąjungininkai. Turkija tikisi, kad JAV gerbs mūsų strateginę partnerystę, ir nenori, kad jai mestų šešėlį teroristų propaganda“, – sakoma JAV prezidentui adresuotoje I. Kalino „Twitter“ žinutėje.

Turkija laiko YPG uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984 metų vykdančios sukilimą prieš Ankarą, „teroristine atšaka“.

Be Turkijos, į teroristinių organizacijų sąrašą PKK yra įtraukusios Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga.

Vis dėlto Vašingtonas pastaruoju metu glaudžiai bendradarbiauja su YPG ir teikia šiai grupei karinę paramą kovoje su IS Sirijoje.

I. Kalinas pareiškė, kad „tapatinti Sirijos kurdus su PKK yra nedovanotina klaida“ ir pridūrė, jog Turkija kovoja su teroristais, o ne prieš Sirijoje esančius kurdus.

YPG teikiama Amerikos parama yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl tarp Turkijos ir JAV nuolat jaučiama įtampa, tačiau dvišaliai santykiai šiuo klausimu kiek pagerėjo D. Trumpui gruodį paskelbus, kad maždaug 2 000 amerikiečių karių bus grąžinti namo iš Sirijos.

Ankara pasveikino tokį sprendimą, priimtą po to, kai R. T. Erdoganas praėjusį mėnesį telefonu pareiškė D. Trumpui, jog Turkija gali įveikti likusias IS pajėgas.

Tačiau dėl YPG likimo tarp Ankaros ir Vašingtono kyla vis daugiau nesusitarimų, ypač nuskambėjus amerikiečių valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pareiškimui, kad JAV pasirūpins, jog Turkija „neišžudys“ kurdų.

Prieš praėjusią savaitę įvykusį vizitą į Ankarą žibalo į ugnį šliukštelėjo ir Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas, pareiškęs, kad JAV karių išvedimas siejamas su sąlyga, kad bus garantuotas kurdų kovotojų saugumas. Savo žodžiais jis išprovokavo itin piktą turkų pareigūnų reakciją.