Balandžio viduryje Vašingtonas sustabdė įmokas į PSO biudžetą ir apkaltino organizaciją esant pernelyg palankia Kinijai bei nuslepiant informaciją apie koronaviruso protrūkį ir netinkamai jį valdant.

Pirmadienį D. Trumpas tviteryje paskelbė jo siųsto laiško PSO generaliniam direktoriui Tedrosui Adhanomui Ghebreyesusui nuotraukas, teigdamas, kad laiškas yra „savaime aiškus“.

Laiške D. Trumpas dėsto neva PSO trūkumų valdant koronaviruso pandemiją pavyzdžius. JAV lyderis pamini pirmųjų pranešimų apie protrūkį ignoravimą ir pernelyg artimą bendravimą su Kinija.

„Akivaizdu, kad jūsų ir jūsų organizacijos kartojamos klaidos reaguojant į pandemiją pasauliui kainavo ypač daug. Vienintelis kelias pirmyn Pasaulio sveikatos organizacijai būtų pademonstruoti nepriklausomybę nuo Kinijos“, – laiške teigia D. Trumpas.

„Jei Pasaulio sveikatos organizacija nesiims esminių veiklos pagerinimų per ateinančias 30 dienų, laikiną Jungtinių Valstijų finansavimo PSO įšaldymą padarysiu nuolatiniu ir persvarstysiu mūsų narystę organizacijoje“, – laiške grasina D. Trumpas.

Pirmadienį PSO pabrėžė pradėsianti nepriklausomą reakcijos į koronaviruso pandemijos vertinimą.

Per pirmadienį vykusią Pasaulio sveikatos asamblėją T. A. Ghebreyesusas pripažino, kad PSO atsakas į protrūkį turėjo trūkumų ir tikino pritariantis raginimams įvertinti jį.