D. Trumpas spaudos konferencijoje pranešė apie IS lyderio Abu Bakro al-Baghdadi mirtį ir pavadino Europos šalių veiksmus didžiuliu nusivylimu, skelbia independent.co.uk.

Padėkojęs Rusijai, Turkijai, Sirijai ir Irakui už pagalbą operacijoje, JAV lyderis pareiškė, kad jis pats asmeniškai spaudė ES šalis pasiimti atgal IS narius.

„Jie atvyko iš Prancūzijos, iš JK. Jie suvažiavo iš daugelio šalių, – sakė jis. – Iš tiesų pasakiau joms – jei nepasiimsite jų, paleisiu juos jūsų pasieniuose – galėsite džiaugtis ir vėl juos gaudyti.“

Pasak D. Trumpo, jei sulaikytieji pabėgs iš kurdų prižiūrimų stovyklų, Amerika nesistengs sučiupti „žmonių, kurie nori grįžti į Vokietiją, Prancūziją, JK ir kitas Europos šalis“.

Tokio pobūdžio grasinimai jau yra skambėję iš Amerikos prezidento lūpų, o rugsėjį jis pareiškė nesijaudinantis, kad IS nariai gali pabėgti, nes „jie bėgs atgal į Europą“.

Rugpjūtį D. Trumpas pareiškė „paleisiąs [tūkstančius IS teroristų] į Europą“, jeigu jų nerepatrijuos, tiesa, neįvykdė šio grasinimo.

JAV tiesiogiai nekontroliuoja kalėjimų ir stovyklų, kuriose kurdų pajėgos laiko užsienio kovotojus, IS nares ir jų vaikus.

Nuo rugsėjo, kai D. Trumpas davė nurodymą JAV kariuomenei atsitraukti iš Sirijos, iš stovyklų pabėgo keli IS nariai. Į regionus, kuriuose saugomi sulaikyti IS nariai, prasidėjo turkų palaikomi įsiveržimai.

Tarp suimtųjų atsirado susiskaldymas, todėl stovyklose kilo žudynių, neramumų. Įspėjama, kad gali kilti IS narių maištų.

Paskutiniame pranešime, išplatintame iki A. B. al Baghdadi mirties, jis ragino savo sekėjus išlaisvinti IS narius ir jų šeimas iš stovyklų.

Manoma, kad Šiaurės Sirijoje stovyklose laikoma kelios dešimtys džihadistų iš JK.

Du nariai iš IS teroristų Britanijoje grupuotės „Bitlai“ jau perkelti į JAV, ten jiems bus iškelta byla dėl Jameso Foley, Davido Haineso ir kitų įkaitų kankinimo ir nužudymo.

Kurdų kariuomenės vadai sakė „The Independent“ korespondentui, kad nepajėgs apsaugoti IS narių kalėjimų ir stovyklų, jei, nepaisant Rusijos skatintų derybų, toliau tęsis kovos su turkų karinėmis pajėgomis.

„Mes dar palaikome kontrolę, bet jei grėsmė iš turkų pusės ir jų išpuoliai tęsis, nežinome, kiek dar laiko pajėgsime saugoti kalėjimus“, – sakė Sirijos gynybos pajėgų vadas Mervanas Qamishlis. – Mums reikia pagalbos, kad galėtume sustabdyti konfliktą ir kad mūsų pajėgos galėtų grįžti saugoti, prižiūrėti kalėjimų.“

Amerikiečių kariškių teigimu, per pastarąsias dvi savaites, nuo tada, kai Turkija pradėjo išpuolius prieš kurdų kovotojus (kurie yra JAV vadovaujamos koalicijos sąjungininkai, bet Ankara laiko juos teroristais), pabėgo mažiausiai 100 IS kovotojų.

Kurdų skaičiavimais, iš „Ain Issa“ stovyklos (joje gyvena apie 100 000 pabėgėlių) galėjo pabėgti apie 800 IS teroristų šeimos narių.