Atleistas generalinis inspektorius Steve'as Linickas (Stivas Linikas), be kita ko, aiškinosi, ar M. Pompeo buvo paliepęs vienam valstybės tarnautojui vedžioti jo šunį, paimti iš valyklos drabužius ir užsakinėti staliukus vakarienei restorane, sakė vienas Kongreso demokratų padėjėjas.

D. Trumpas pripažino, kad S. Linicką vėlai penktadienį atleido M. Pompeo prašymu ir sakė nežinojęs priežasties, bet pasišaipė, kai žurnalistai papasakojo prezidentui apie numanomą generalinio inspektoriaus tyrimą.

„Yra žmogus [M. Pompeo], turintis derėtis dėl karo ir taikos su didelėmis šalimis, turinčiomis ginkluotės, kokios pasaulis dar nėra regėjęs, – sakė D. Trumpas. – Na, o demokratai bei melagienų žiniasklaida domisi žmogumi, kuris vedžioja [M. Pompeo šeimos] šunį.“

„Mano nuomone, jis [M. Pompeo] verčiau kalbėtųsi telefonu su kokiu nors pasaulio lyderiu, o ne plautų indus, nes galbūt nėra jo žmonos“, – pridūrė prezidentas.

D. Trumpas sakė turįs „absoliučią teisę“ atleisti S. Linicką, nes šį paskyrė ankstesnis prezidentas Barackas Obama.

M. Pompeo irgi teisino generalinio inspektoriaus pašalinimą iš pareigų. Jis sakė dienraščiui „The Washington Post“, kad prezidentų paskirti pareigūnai gali būti atleisti „dėl bet kokios priežasties arba be jokios priežasties“.

M. Pompeo kaltino S. Linicką „kenkus“ Valstybės departamento misijai, bet daugiau detalių nepateikė ir tvirtino nežinojęs apie tyrimą jo atžvilgiu.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojas vadybai Brianas Bulatao, ilgametis M. Pompeo bendradarbis, sakė „The Washington Post“, jog buvo nerimaujama, kad iš generalinio inspektoriaus biuro buvo nutekinama informacija.

Kongreso reikalavimai

Demokratai įstatymų leidėjai, taip pat kai kurie respublikonai išreiškė susirūpinimą dėl jau ketvirto atvejo nuo balandžio pradžios, kai D. Trumpas atleido pareigūną, prižiūrintį potencialiai netinkamą veiklą vyriausybėje.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi savo laiške D. Trumpui rašo, kad jis yra teisiškai įpareigotas per 30 dienų įvardyti priežastis, dėl kurių buvo atleistas S. Linickas.

„Šis pašalinamas yra dalis generalinių inspektorių [pareigybės] ir, tuo pačiu, mūsų vyriausybės tvarumo silpninimo“, – pažymėjo N. Pelosi.

Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto vadovas Eliotas Engelis sakė sužinojęs, kad S. Linickas taip pat Kongreso nario prašymu aiškinosi D. Trumpo „apgaulingą nepaprastosios padėties paskelbimą“, suteikusį galimybę parduoti ginklų Saudo Arabijai.

Pernai gegužę M. Pompeo sakė, kad padidėjus įtampai su Iranu susidarė nepaprastoji padėtis. Tai leido D. Trumpo administracijai parduoti 8,1 mlrd. dolerių (7,48 mlrd. eurų) vertės ginkluotės Saudo Arabijai ir kitoms Vašingtono sąjungininkėms regione, apeinant Kongresą.

Šis žingsnis supykdė įstatymų leidėjus, mėginusius blokuoti pardavimus, nes ši ginkluotė esą būtų naudojama žudyti civiliams Jemene, kur Saudo Arabija intensyviai bombardavo su Iranu susijusių husių sukilėlių pozicijas.

Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas Robertas Menendezas pirmadienį pasiūlė teisės aktą, apribojantį galimybę atleisti generalinius inspektorius dėl demonstratyvių priežasčių, tokių kaip netinkamas lėšų naudojimas, taip pat įvedantį reikalavimą, kad jie visuomet būtų keičiami karjeros tarnautojais.

M. Pompeo vietoje S. Linicko paskyrė Stepheną Akardą – buvusį viceprezidento Mike'o Pence'o padėjėją.