Europa man vis tiek. Mane išrinko ne europiečiai, o amerikiečiai“, – kalbėjo prezidentas. Jis dar kartą pabrėžė, kad Europos šalys, pavyzdžiui, Vokietija, jo nuomone, nepakankamai investuoja į gynybą ir todėl išnaudoja JAV.

Buvęs respublikonų kandidatas į prezidentus ir būsimasis senatorius Mittas Romney trečiadienį straipsnyje „Washington Post“, be kita ko, kritikavo D. Trumpo užsienio politiką ir atkreipė dėmesį į jo dažnai prastus populiarumo rodiklius Europoje.

Spalį atlikta „Pew“ nuomonės tyrimo instituto apklausa rodo, kad, pavyzdžiui, Vokietijoje, tik 10 proc. respondentų mano, kad D. Trumpo veiksmai globaliais klausimais yra teisingi.

Pasitikėjimas D. Trumpo pirmtaku Baracku Obama šiuo klausimu per šio paskutiniuosius kadencijos metus 2016 metais buvo 86 proc. Panašūs rodikliai buvo Prancūzijoje.

Tačiau Rytų Europos šalyse, pavyzdžiui, Lenkijoje, apklausų rezultatai nebuvo tokie nepalankūs D. Trumpui.

D. Trumpas trečiadienį sakė: „Aš noriu, kad Europa mokėtų“.

Vokietija esą, pavyzdžiui, gynybai skiria tik 1 proc. savo BVP. „Ji turėtų mokėti 4 proc.“, – pažymėjo prezidentas.

Anot D. Trumpo, Europos šalių vyriausybių vadovai, tarkim, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, patys stebisi, kad buvę JAV prezidentai leido taip elgtis.

Neįvardija karių išvedimo iš Sirijos termino

D. Trumpas nenori nurodyti termino, per kurį amerikiečių kariai bus išvesti iš Sirijos. „Aš niekuomet nesakiau „greitai“ ar „lėtai“, – sakė jis trečiadienį žurnalistams Vašingtone. – Aš niekuomet nesakiau, kad išeisiu ryt“.

D. Trumpas atmetė pranešimus, kad JAV kariai iš Sirijos bus išvesti per keturis mėnesius. Jis teigė niekada nekalbėjęs apie šį terminą. Kariai esą bus išvesti „per tam tikrą laiko tarpą“.

D. Trumpas apkaltino savo pirmtaką Baracką Obamą, kad šis pasidavė Sirijoje. „Sirija prarasta seniai“, – kalbėjo jis. Sirijoje esą kalba eina ne apie „didžiulius turtus“. „Mes kalbame apie smėlį ir mirtį“, – pabrėžė prezidentas.

Netrukus po prieštaringai vertinamo D. Trumpo sprendimo trauktis iš Sirijos apie savo atsistatydinimą paskelbė gynybos sekretorius Jamesas Mattisas. Pirmadienis buvo paskutinė jo darbo diena. D. Trumpas trečiadienį sakė: „Kaip žinote, jį išmetė prezidentas B. Obama. Ir iš esmės aš padariau tą patį“. Prezidentaujant B. Obamai, generolas J. Mattisas buvo atleistas iš posto karinėje vadovybėje.

D. Trumpas trečiadienį ypač kritikavo J. Mattisą už jo veiksmus Afganistane. „Aš nesu laimingas dėl to, ką jis padarė Afganistane“, – teigė jis. Kartu prezidentas paragino kitas sąjungininkes kariniu požiūriu aktyviau įsipareigoti Afganistane. Jis, greičiausiai turėdamas omenyje Talibaną, teigė, kad Pakistanas suteikia prieglobstį „priešui“.

D. Trumpas gruodžio 19-ąją paskelbė apie 2 000 JAV karių išvedimą iš Sirijos – tai sukėlė kritikos bangą. Tada buvo kalbama apie pasitraukimą per 30 dienų. „New York Times“ vėliau rašė, kad D. Trumpas apsisprendė duoti keturių mėnesių terminą.

D. Trumpas sakė nekalbėjęs apie keturis mėnesius. Esą norima apsaugoti sąjungininkus kurdus. Tačiau dėl atsitraukimo esą apsispręsta. „Mes traukiamės iš Sirijos. Mes nenorime Sirijos“, – pridūrė JAV vadovas.