„Silpna ir pavargusi respublikonų „vadovybė“ leis priimti blogą Gynybos įstatymą“, – iš savo privataus kurorto „Mar-a-Lago“ Floridoje, kur atostogauja, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.

74 metų D. Trumpas vetavo 2021-ųjų fiskalinių metų Nacionalinį gynybos įgalinimo įstatymą (NDAA), anksčiau šį mėnesį priimtą Atstovų Rūmuose ir patvirtintą Senate. Atstovų Rūmai pirmadienį atmetė jo veto gynybos finansavimo įstatymui, kurį palaikė ne tik demokratai, bet ir dalis respublikonų. Panašus balsavimas įvyks respublikonų dominuojamame Senate.

„Gėdingas bailumo aktas ir visiškas silpnų žmonių pasidavimas didžiosioms technologijų kompanijoms“, – antradienį sakė D. Trumpas, NDAA vetavęs iš dalies dėl to, kad šiuo teisės aktu nepanaikinamas 1996 metų Komunikacijų padorumo įstatymo (CDA) 230-asis skyrius, numatantis apsaugos priemones interneto kompanijoms, ginančias jas nuo atsakomybės už vartotojų paskelbtą turinį.

„Susiderėkit dėl geresnio įstatymo arba gaukit geresnių lyderių, DABAR! – rašė D. Trumpas. – Senatas neturėtų patvirtinti NDAA,.. kol [jis] nepataisytas!!!“

D. Trumpas respublikonų lyderius taip pat kritikavo dėl to, kad jie neparėmė nepagrįstų jo pareiškimų, esą jis per lapkričio 3 dieną įvykusius prezidento rinkimus nugalėjo demokratą Joe Bideną.

„MUMS REIKIA NAUJOS IR ENERGINGOS RESPUBLIKONŲ VADOVYBĖS“, – tviteryje rašė jis.

„Ar galit įsivaizduoti, [kas būtų], jei respublikonai pavogtų prezidento rinkimus iš demokratų – užvirtų pragaras, – sakė D. Trumpas. – [O] respublikonų vadovybė nori eiti mažiausio pasipriešinimo keliu.“

„Mūsų lyderiai (žinoma, ne aš!) yra beviltiški. Jie žino tik tai, kaip pralaimėti! P.S.: pasiekiau, kad būtų išrinkta DAUG senatorių ir Kongreso narių. Tikrai manau, kad jie [tai] pamiršo!“ – pridūrė kadenciją baigiantis prezidentas.

D. Trumpas ataką prieš respublikonų lyderius surengė likus savaitei iki antro rinkimų rato Džordžijoje dėl dviejų senatorių postų, galinčio nulemti, kuri partija kontroliuos Senatą.

Sausio 4 dieną D. Trumpas turi nuvykti į šią pietinę valstiją raginti sausio 5-ąją balsuoti už respublikonų kandidatus į Senatą Davidą Perdue ir Kelly Loeffler.

Džordžija patikimai remdavo Respublikonų partiją, bet per prezidento rinkimus nedidele persvara nubalsavo už J. Bideną, o D. Perdue ir K. Loeffler dabar atkakliai varžosi su demokratų kandidatais Jonu Ossoffu ir Raphaeliu Warnocku.

„Paskutinės minutės chaoso kampanija“

Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai pirmadienį 322 balsais prieš 87 patvirtino D. Trumpo mėgintą užblokuoti teisės aktą, numatantį, kaip paskirstyti 740,5 mlrd. dolerių (605,1 mlrd. eurų) gynybai ir su ja susijusioms sritims finansuoti. Šį projektą, be demokratų, palaikė ir 109 respublikonai.

Respublikonų dominuojamame Senate įstatymą taip pat turi palaikyti mažiausiai du trečdaliai senatorių, kad prezidento veto būtų atmestas. Balsavimo tikimasi šią savaitę.

Po balsavimo Atstovų Rūmuose jų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi savo pareiškime pasmerkė „beatodairišką“ D. Trumpo veto ir ragino prezidentą „užbaigti paskutinės minutės chaoso kurstymo kampaniją“.

Ankstesnę dieną D. Trumpas nusileido respublikonų ir demokratų spaudimui, nenoriai pasirašęs projektą, pagal kurį numatoma skirti 900 mlrd. dolerių (735,4 mlrd. eurų) pagalbai dėl koronaviruso pandemijos ir ekonomikos gaivinimo pastangoms. Anksčiau prezidentas šį teisės aktą irgi grasino blokuoti.

D. Trumpas kelias dienas grasino nepasirašysiantis pagalbos kovai su pandemija ir ekonomikos gaivinimo paketo, parengto jo paties iždo sekretoriaus ir sulaukusio plataus abiejų partijų palaikymo Kongrese.

Šis netikėtas pasipriešinimas kėlė grėsmę, kad nuo antradienio daugeliui federalinių įstaigų reikės sustabdyti darbą, o milijonai amerikiečių nesulauks ekonominės pagalbos, labai reikalingos siaučiant pandemijai.

Galiausiai prezidentas neatlaikė abiejų partijų spaudimo ir sekmadienį vakare pasirašė šį projektą „Mar-a-Lago“ Floridoje, nefilmuojant televizijos kameroms.

D. Trumpo kapituliacija dėl COVID-19 pagalbos paketo ir gresiantis pirmasis jo veto atmetimas Kongrese yra naujausi blėstančios prezidento galios ženklai, jam rengiantis sausio 20 dieną palikti Baltuosius rūmus.

Kartu su NDAA D. Trumpas per savo ketverius darbo Baltuosiuose rūmuose metus yra vetavęs devynis įstatymus. Kongresas iki šiol nebuvo surinkęs pakankamai balsų šio prezidento veto atmesti.