D. Trumpas per „Twitter“ paskelbė atleidžiantis Kibernetinio ir infrastruktūros saugumo agentūros (CISA) vadovą Chrisą Krebsą ir kad šis sprendimas „įsigalioja nedelsiant“.

CISA anksčiau yra paskelbusi, kad „lapkričio 3-iosios rinkimai buvo patys saugiausi per Amerikos istoriją“. Tuo metu perrinkimo siekęs D. Trumpas, iki šiol nepripažįstantis, kad pralaimėjo J. Bidenui, ne kartą nepateikdamas jokių įrodymų tvirtino, kad per balsavimą ir balsų skaičiavimą buvo apstu pažeidimų.

„Neseniai paskelbtas Chriso Krebso pareiškimas apie 2020 metų rinkimų saugumą buvo itin netikslus, nes per juos buvo didžiulių pažeidimų ir klastojimų“, – per tviterį parašė D. Trumpas.

„Dėl to Chrisas Krebsas atleidžiamas iš Kibernetinio ir infrastruktūros saugumo agentūros direktoriaus pareigų, [o šis sprendimas] įsigalioja nedelsiant“, – pridūrė prezidentas“

Pasak žiniasklaidos, Ch. Krebsas praeitą savaitę savo draugams sakė numatantis, kad bus atleistas. Antradienį jis, regis patvirtino šią žinią savo žinute asmeninėje „Twitter“ paskyroje.

„Buvo garbė tarnauti. Mes tai darėme teisingai. Ginti šiandieną, apsaugoti rytojų“, – parašė jis.

Nėra įrodymų

Ch. Krebsas buvo atsakingas už tai, kad nebūtų užsienio ir vidaus programišių įsilaužimų į balsavimo, balsų rūšiavimo ir skaičiavimo mašinas, duomenų bazes ir kitas sistemas, kuriomis valstijų ir vietos administracijos naudojasi skaičiuodamos balsus.

Atstovų Rūmų žvalgybos komitetui vadovaujantis demokratas Adamas Schiffas sakė, jog Ch. Krebsas ir jo komanda „uoliai dirbo, kad apsaugotų mūsų rinkimus“.

„Užuot apdovanojęs už šią puikią tarnybą, prezidentas Trumpas keršija direktoriui Krebsui ir kitiems savo pareigą atlikusiems pareigūnams“, – sakoma jo pareiškime.

Respublikonų senatorius Benas Sasse'as rašė: „Chrisas Krebsas tikrai gerai padirbėjo – tą jums pasakys valstijų rinkimų pareigūnai visoje šalyje – ir tikrai neturėtų būti atleistas.“

Darbas šiemet buvo dar sunkesnis dėl pandemijos, komplikavusios sąlygas ir paskatinusios daugybę rinkėjų balsuoti paštu.

Vadovaujant Ch. Krebsui CISA kelis kartus buvo perspėjusi, kad rusai ir iraniečiai bandė įsilaužti į JAV sistemas. Rusai tą patį bandė daryti ir 2016 metais.

Kaip pranešta, Baltieji rūmai buvo ypač nepatenkinti CISA internetiniu puslapiu, įkurtu kovai su dezinformacija.

Šiame puslapyje „Rumor vs Reality“ („Gandas prieš tikrovę“) buvo atmesti kai kurie D. Trumpo ir kitų teiginiai – pavyzdžiui, pareiškimai, kad daug balsų atiduota mirusių žmonių vardu, kad skaičiuoti balsus kelias dienas po rinkimų nėra normalu ir kad besikeičiantis balsų pasiskirstymas rodo vykdomą klastojimą.

Daugybe patikrinimų, tyrimų ir ieškinių nebuvo rasta jokių įrodymų apie kokius nors reikšmingus rezultatų iškraipymus ar balsų praradimus, ar jie būtų atsitiktiniai, ar tyčiniai.

„Nėra įrodymų, kad kuri nors balsavimo sistema būtų ištrynusi, praradusi ar pakeitusi balsų, ar kad [kuri nors balsavimo sistema] būtų buvusi kaip nors pažeista“, – sakoma praėjusią savaitę paskelbtoje oficialios JAV aukšto rango federalinių ir valstijų rinkimų pareigūnų grupės ataskaitoje.

Pirmadienį 59 garsių rinkimų saugumo ekspertų grupė taip pat atmetė teiginius apie reikšmingus sutrikimus ar sukčiavimą ir sakė, kad šie teiginiai „yra arba nepagrįsti, arba techniškai nenuoseklūs“.