B. Johnsonas torių partijos lyderio rinkimuose gavo 92 153 balsus iš 159 000. Jo priešininkas Jeremy‘is Huntas surinko 46 700 balsų. 55-erių B. Johnsonas nuo pat pradžių buvo laikomas akivaizdžiu favoritu pakeisti poste Theresą May, kuri birželio pradžioje po daugybės pralaimėjimų atsistatydino iš partijos pirmininkės pareigų. Iškovojęs partijos lyderio kėdę, B. Johnsonas taps ir šalies premjeru.

Paaiškėjus balsavimo rezultatams, B. Johnsonas pakartojo, kad iki spalio 31-osios išves Didžiąją Britaniją iš ES. „Spalio 31 dieną „Brexit“ bus užbaigtas“, - sakė jis.

Jo priešininkas J. Huntas pasveikino B. Johnsoną su pergale. „Šiuo kritiniu momentu jūs būsite puikus ministras pirmininkas mūsų šaliai“, - rašė J. Huntas tviteryje. B. Johnsonas, anot jo, per rinkimų kampaniją demonstravo „optimizmą, energiją ir beribį pasitikėjimą mūsų nuostabia šalimi“.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris taip pat pasveikino B. Johnsoną. „Pirmininkas sieks kiek įmanoma gerai bendradarbiauti su naujuoju premjeru“, - Briuselyje sakė atstovė.
„Brexit“ vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier‘as tuo tarpu dar kartą pareiškė, kad ES atmeta B. Johnsono reikalavimą iš naujo derėtis dėl išstojimo sutarties. „Mes džiaugsimės, galėdami konstruktyviai bendradarbiauti su B. Johnsonu, kai jis perims pareigas, kad būtų ratifikuota išstojimo sutartis ir garantuotas tvarkingas „Brexit“, - tviteryje rašė M. Barnier‘as. Anot jo, įmanomos tik politinės deklaracijos dėl būsimų santykių pataisos.

B. Johnsoną pasveikino ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas . Jis teigė norįs kiek įmanoma greičiau susitarti su juo dėl pokalbių. Prezidentas pažadėjo paskambinti torių lyderiui, kai tik jis pradės eiti pareigas. E. Macronas taip pat pagyrė pasitraukiančią premjerę Theresą May. Ji esą parodė daug „drąsos ir orumo“ dirbdama dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES.

Būsimoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leiyen sakė, kad tikisi konstruktyvaus bendradarbiavimo. „Mes turime drauge spręsti įvairias ir sudėtingas problemas, - pabrėžė ji Paryžiuje. – Mūsų laukia sudėtingas laikas“. Todėl ji tikisi „gerų darbinių santykių“ su B. Johnsonu.

Sveikinimus – krizės dėl tanklaivių sulaikymo įkarštyje – perdavė ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammedas Javadas Zarifas. Kartu jis kritikavo britų vyriausybės veiksmus prieš naftą gabenusį tanklaivį iš Irano. „Irano naftos konfiskavimas, kurį įvykdė Th. May vyriausybė JAV paliepimu, yra tiesiog piratavimas“, - sakė ministras.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tviteryje palinkėjo B. Johnsonui daug sėkmės naujose pareigose. „Aš tikiu, kad santykiai tarp Turkijos ir Jungtinės Karalystės šiuo nauju laikotarpiu vystysis toliau“, - rašė jis.

Britų opozicijos lyderis Jeremy Corbynas tuo tarpu pareikalavo naujų rinkimų. B. Johnsoną parėmė mažiau nei 100 000 konservatorių partijos narių, jis nesuvienijo šalies, rašė leiboristas tviteryje.

Išstojimas iš ES be sutarties, kurio B. Johnsonas neatmeta, anot J. Corbyno, reikš darbo vietų praradimą ir augančias kainas. „Mūsų šalies gyventojai turi parlamento rinkimuose nuspręsti, kas taps premjeru“, - reikalavo J. Corbynas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)