Danas Coatsas šeštadienį tvirtino, kad ketvirtadienį išsakytais komentarais Aspeno saugumo forume Kolorade nekritikavo D. Trumpo sprendimo šiemet į Vašingtoną vizitui pakviesti V. Putiną.

„Kai kurie pranešimai spaudoje neteisingai įvardijo mano intencijas reaguojant į naujienas, kurias sužinojau per tiesiogiai transliuotą interviu. Savo, kaip pats pripažįstu, prastu atsaku nesiekiau parodyti nepagarbos prezidentui ar kritikuoti jo veiksmų“, – sakė D. Coatsas.

Jis anksčiau teigė norėjęs, kad D. Trumpas akis į akį nesusitiktų su Rusijos lyderiu bei išreiškė nusivylimą dėl to, kad JAV prezidentas viešai suabejojo JAV žvalgybos agentūromis.

D. Coatsas paskelbė retą pareiškimą, kuriuo atmetė prezidento pirmadienį bendroje su V. Putinu spaudos konferencijoje išsakytas abejones amerikiečių žvalgybos išvadomis dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus.

Baltųjų rūmų padėjėjai nuogąstavo, kad D. Coatsas dėl prezidento komentarų gali atsistatydinti, o pats D. Trumpas trečiadienį interviu televizijai teigiamai kalbėjo apie D. Coatsą, bet paskui prezidentą suerzino spontaniška D. Coatso nuostaba tiesioginiame eteryje dėl informacijos apie šį rudenį galimą V. Putino vizitą Vašingtone.

„Pakartokite dar kartą“, – prisidėjęs ranką prie ausies laidos vedėjos paprašė D. Coatsas, tiesioginiame eteryje sužinojęs apie V. Putino vizitą. Tada giliai įkvėpė ir pasakė: „Gerai. Tai bus ypatinga.“

Nacionalinės žvalgybos direktorius interviu televizijos NBC žurnalistei Andrea Mitchell taip pat sakė nežinąs, apie ką privačiame susitikime Helsinkyje kalbėjo D. Trumpas ir V. Putinas. D. Coatsas dar kartą nedviprasmiškai patvirtino, kad Rusija kelia grėsmę amerikiečių rinkimų sistemai.

Be to, 17 šalies žvalgybos agentūrų prižiūrintis D. Coatsas sakė, kad jis būtų pataręs D. Trumpui vienam nesusitikti su V. Putinu.

„Tai ne mano vaidmuo. Tai ne mano darbas. Yra kaip yra“, – pridūrė D. Coatsas.

Viešai Rusijos kišimusi į 2016 metų prezidento rinkimus suabejojusį D. Trumpą pasmerkė abi JAV politinio spektro pusės, kurios vėl ėmė galvoti apie sankcijų Maskvai sugriežtinimą.

D. Coatsas iki šiol buvo gan nepastebima figūra D. Trumpo administracijoje.

Kadencijos pradžioje jo balsas nublankdavo prieš gerokai labiau viešumoje matomo tuometinio Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktoriaus Mike'o Pompeo pasisakymus. Tačiau M. Pomepo tapus valstybės sekretoriumi, D. Coatsas atsidūrė dėmesio centre ir tapo žvalgybininkų bendruomenės balsu.