Politikoje mažai patirties turintis akademikas Georgijus Margvelašvilis iš B.Ivanišvilio koalicijos „Gruzijos svajonė“ iškovojo pergalę, surinkęs apie 62 proc. balsų per sekmadienį vykusius rinkimus, rodo rezultatai, gauti suskaičiavus balsalapius daugiau nei 70 proc. apylinkių, pranešė rinkimų komisija.

Jo artimiausias konkurentas – buvęs parlamento pirmininkas Davidas Bakradzė iš M.Saakašvilio Jungtinio nacionalinio judėjimo (JNJ) – toli atsiliko, surinkęs mažiau nei 22 proc. balsų, rodo oficialūs rezultatai.

G.Margvelašvilis jau paskelbė savo pergalę džiūgaujančių šalininkų akivaizdoje per sekmadienį Tbilisyje vykusį mitingą, kai balsavusių rinkėjų apklausos parodo, kad jis veikiausiai užims prezidento postą.

„Labai dėkoju jums visiems. Tai mūsų bendra pergalė“, – sakė G.Margvelašvilis, kai buvo paleisti daugybė balionų, miniai skanduojant pergalės šūkius.

B.Ivanišvilis, kuris yra turtingiausias žmogus Gruzijoje, džiūgaudamas dėl pergalės tame mitinge sakė, kad jo koalicija sieks bendradarbiauti su savo oponentais.

„Visi kartu pastatysime Gruziją, apie kurią svajojame, – sakė jis. – Sveikinu jus visus.“

Pasibaigus balsavimui šioje Kaukazo valstybėje, turinčioje apie 4,5mln. gyventojų, buvo leidžiami fejerverkai, o daugybė G.Margvelašvilio šalininkų spaudė automobilių garso signalus ir mojavo vėliavomis.

Antras likęs D.Bakradzė greitai pripažino pralaimėjęs.

„Sveikinu Georgijų Margvelašvilį su pergale rinkimuose ir pasitikėjimu, kurį jam išreiškė Gruzijos žmonės“, – D.Bakradzė sakė per televiziją.

Pasak jo, šie rinkimai patvirtino, kad M.Saakašvilio JNJ yra pagrindinė opozicijos jėga šalyje, kai negalutiniai rezultatai parodė, jog kovingo būdo buvusi parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė surinko tik kiek daugiau nei 10 proc. balsų ir liko trečia.

Sekmadienį vykę rinkimai užbaigė JAV sąjungininko M.Saakašvilio dešimtmetį valdžioje ir metus trukusį jo įtemptą sugyvenimą su savo politiniu varžovu B.Ivanišviliu, kuris taip pat yra žadėjęs atsistatydinti artimiausiomis savaitėmis.

Sakydamas atsisveikinimo kalbą per televiziją, M.Saakašvilis paragino savo šalininkus gerbti rinkimų rezultatus, nors vadino juos „rimtu nukrypimu“ nuo Gruzijos kelio į plėtrą.

„Gruzijos rinkėjai pareiškė savo valią. Noriu pasakyti tiems, kad nėra patenkinti šiais rezultatais: privalome gerbti daugumos nuomonę“, – pažymėjo M.Saakašvilis, stovėdamas tribūnoje, apjuostoje Gruzijos vėliavomis.

Jeigu rinkimų rezultatai bus patvirtinti, G.Margvelašvilis perims silpnesnį postą, nes dėl konstitucijos pataisų daugelis svarbių prezidento galių bus perduotos premjerui.

Šiuose rinkimuose didelės intrigos nebuvo, todėl žmonės gana negausiai ėjo į balsavimo apylinkes visą sekmadienį, o rinkimų komisija paskelbė, kad rinkėjų aktyvumas buvo tik 46,6 procento.

Komisijos pirmininkė Tamara Žvanija pirmadienį paryčiais paskelbtame pranešime nurodė, kad didelių pažeidimų nebuvo ir kad per balsavimą „rinkėjai laisvai išreiškė savo valią“.

57 metų B.Ivanišvilis paveržė valdžią iš M.Saakašvilio partijos per praeitais metais vykusius parlamento rinkimus, kurie žymėjo pirmąjį sklandų valdžios pasikeitimą Gruzijoje.

Pasak šalininkų, G.Margvelašvilis – megzti mėgstantis buvęs filosofijos dėstytojas, kuris už savo žaibišką iškilimą turi būti dėkingas B.Ivanišviliui, yra visiška M.Saakašvilio priešingybė.

„Mums nereikia dar vieno emocingo ir užsispyrusio prezidento“, – po balsavimo sakė universiteto profesorius Seržas Cuckiridzė.

JAV ambasadorius Gruzijoje Richardas Norlandas sekmadienį lankydamasis rinkimų apylinkėse sakė, kad balsavimas, kaip atrodo, einasi sklandžiai.

„Svarbu tai, kad šis balsavimas šiandien vyksta ... taikiai, teisingai, atvirai ir skaidriai, ir, kol kas, viskas, atrodo, juda ta kryptimi“, - sakė jis.

Vadovaujant M.Saakašviliui, Gruzija pagrindiniu prioritetu paskelbė stojimą į NATO ir Europos Sąjungą (ES), o G.Margvelašvilis žadėjo tęsti šį kursą.

G.Margvelašvilis taip pat žadėjo bandyti gerinti santykius su Maskva, kuriuos sugriovė trumpas 2008 metų Gruzijos ir Rusijos karas. Po jo Gruzija praktiškai prarado du atsiskyrusius regionus, kuriuose Rusija dabar yra dislokavusi tūkstančius savo karių.

Sąjungininkai Vakaruose reiškė susirūpinimą dėl įsivaizduojamo selektyvaus teisingumo, kai M.Saakašvilio partijai netekus valdžios buvo areštuota virtinė artimų prezidento sąjungininkų.
45 metų M.Saakašvilis yra sakęs, jog nori ir toliau aktyviai dalyvauti politikoje, bet B.Ivanišvilis, kuris neigia buvus politinę raganų medžioklę, pavadino jį politiniu lavonu ir perspėjo, kad jo gali laukti baudžiamasis persekiojimas, kai tik baigsis jo teisinė neliečiamybė palikus savo postą.

Per neramų dešimtmetį M.Saakašvilis, kuris atėjo į valdžią nušalinęs Eduardą Ševardnadzę per 2003 „Rožių revoliuciją“, sumažino korupciją, kūrė naują infrastruktūrą ir atgaivino Gruzijos ekonomiką.

Tačiau jo reformos papiktino daugelį žmonių, kurie jaučiasi užmiršti per šį skubėjimą į permainas, o policijos brutalumas slopinant opozicijos protestus suteršė jo, kaip novatoriško demokrato, įvaizdį.