Estijos užsienio reikalų ministerija pasirūpino, kad liepos 8 d. jis atskristų į Taliną, tačiau pilietis pavėlavo į lėktuvą Amsterdame, tad į tėvynę jis sugrįžo diena vėliau.

„Visiems, kurie norėjo mane pasitikti, pranešu, kad, deja, nespėjau į lėktuvą, kuriuo iš Amsterdamo būčiau atskridęs į Estiją“, – parašė R. Trofimovas savo „Facebook“ paskyroje.

Kitas reisu Amsterdamas–Talinas skrendantis lėktuvas pakilo liepos 9 d. Dabar vyras jau Estijoje.

Portale rus.err.ee primenama, kad į Filipinus R. Trofimovas atskrido kovo 20 d. Dėl plintančio koronaviruso Filipinuose jau buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, todėl R. Trofimovas nebuvo įleistas į šalį.

Migracijos tarnybos darbuotojai paėmė jo pasą ir perdavė jį oro transporto bendrovei „AirAsia“, kurios lėktuvu vyras atskrido.

Šis oro vežėjas turėjo parskraidinti R. Trofimovą į Estiją, tačiau dėl įvesto karantino nustojo vykdyti skrydžius.

Taigi, R. Trofimovui neliko nieko kito, kaip tik apsigyventi Manilos oro uoste.

Liepos pradžioje per savo „Facebook“ paskyrą R. Trofimovas kreipėsi į žurnalistus, vildamasis sulaukti pagalbos.

„Esu iš Estijos. Daugiau nei 100 dienų gyvenu Manilos tarptautiniame oro uoste. Prašau kaip nors padėti iš čia ištrūkti“, – parašė jis.

Estijos ambasados Japonijoje atstovai siūlė R. Trofimovui galimybę išskristi iš Manilos dar balandį, tačiau už tai būtų reikėję sumokėti maždaug 1,5 tūkst. eurų. Vyrui buvo pasiūlyta pasiimti konsulinį kreditą, tačiau taip pasielgti jis nesutiko, nes žinojo, kad nesugebės tokios sumos grąžinti, taigi, liko Manilos oro uoste.

Talino oro uoste R. Trofimovą pasitiko „RusDelfi.ee“ žurnalistai.

– Kodėl prasidėjus pandemijai nutarėte vykti į tokią tolimą šalį?

– Nekreipiau dėmesio į skelbiamas naujienas. Beveik nežiūriu televizoriaus. Be to, tuo metu daugelis poilsiavo. Juk nežinojau, kad bus įvestas karantinas.

– Kodėl taip ilgai laukėte ir nesikreipėte pagalbos?

– Todėl, kad nesu iš tų, kurie taip sprendžia savo problemas – kreipiasi į kitus ir prašo pagalbos. Visas savo problemas aš sprendžiu pats.

– Kaip pavyko sugrįžti?

– Su Dievo pagalba. Buvo labai sunku.

– Ar šiuo metu nesiskundžiate sveikata?

– Taip, dabar noriu vykti į ligoninę, pasitikrinti, nes teko patirti daug sunkumų.

– Ar iš tiesų jūsų pilkos spalvos pasas (t. y. nepiliečio pasas) labai nustebino visus Filipinų oro uoste?

– Žinoma, nustebino! Dėl to paso mane kamantinėjo 30 minučių, tikrino dokumentą, kiekvieną puslapį ultravioletiniais spinduliais peršvietė. Visose šalyse, kuriose teko pabuvoti, pilkas pasas sukėlė problemų. Tai tikras galvos skausmas.

Paklaustas, kuo šiaip užsiima, R. Trofimovas atsakė, kad dabar yra bedarbis, o iki pastarojo įvykio dirbo programuotoju.

Komentuodamas savo pavėlavimą į reisą Nyderlanduose, R. Trofimovas nurodė, kad paprasčiausiai pasikeitė bilietą ir išskrido diena vėliau. Papildomai už tai mokėti, esą, neteko niekam.

Į Estiją keliauninkas buvo įleistas nesudarant jokių kliūčių, tik, aišku, turėjo pažadėti, kad laikysis karantino reikalavimų.