Generalinis prokuroras savo pareiškime teigė, kad penktadienio operacijos metu vakariniame Gargarešo mieste atliktos patikros objektuose, „naudotuose organizuojant neteisėtą imigraciją“ ir prekiaujant narkotikais, alkoholiu ir šaunamaisiais ginklais.

„Buvo sulaikytas didelis skaičius nusikaltimų vykdytojų“, o „šimtai nelegalių imigrantų perkelti į prieglaudas“, rašoma pareiškime.

Penktadienį buvo skelbta apie sulaikytus 500 neteisėtų migrantų, bet šeštadienį pranešta, kad jų skaičius išaugo iki 4 000.

Laikinasis Libijos ministras pirmininkas Abdulhamidas Dbeibahas socialiniame tinkle „Twitter“ pasveikino „Vidaus reikalų ministerijos didvyrius“, kurie atliko operaciją prieš narkotikų prekeivius, besitaikiusius į Libijos jaunimą.

Reido metu priemiestis buvo uždarytas, o gyventojams uždrausta išeiti iš namų, naujienų agentūrai AFP teigė liudininkas.

Gargarešas, kuriame jau seniai telkiasi daug migrantų ir pabėgėlių, yra maždaug už 12 km į vakarus nuo Tripolio. Mieste pastaraisiais metais ne kartą buvo rengti reidai, bet vėliausi, anot aktyvistų, buvo didžiausio masto.

Vienas vyriausybės atstovas, pageidavęs neviešinti jo varto, sakė, kad „kiek įmanoma daugiau“ migrantų planuojama deportuoti į jų kilmės šalis. Pasak pareigūno, daugelis sulaikytųjų ne vienus metus neteisėtai gyveno Libijoje.

Socialiniuose tinkluose pasklidusiuose nuotraukose matyti pikapais išgabenami užsieniečiai. Vėliau ekskavatoriais buvo sugriautos jų laikinos pastogės.

Norvegijos pabėgėlių taryba išreiškė susirūpinimą dėl „masinių areštų“.

„Sužinojome, kad daugiau nei 500 migrantų, įskaitant moteris ir vaikus, buvo apsupti, savavališkai sulaikyti ir jiems iškilo grėsmė susidurti su prievarta ir netinkamu elgesiu“, – sakoma Tarybos skyriaus Libijoje direktoriaus Daxo Roque) pranešime.

„Migrantams ir pabėgėliams Libijoje, ypač tiems, kurie šalyje gyvena nelegaliai, dažnai gresia savavališkas sulaikymas“, – teigė jis.

„Libijos areštinėse dažnai naudojami kankinimai, seksualinis smurtas ir turto prievartavimas. Manome, kad ši pastaroji sulaikymų banga yra dalis platesnės Libijos institucijų kovos su migrantais ir pabėgėliais šalyje“, – pridūrė organizacijos atstovas

Chaoso nuo pat 2011 metų revoliucijos apimtas Libanas yra vienas traukos taškų dešimtims tūkstančių migrantų, daugiausia iš Užsachario Afrikos, kurie iš čia tikisi pasiekti Europą.

Pasak Jungtinių Tautų ir įvairių žmogaus teisių gynimo organizacijų, oficialiuose Libijoje sulaikytų migrantų centruose vyrauja korupcija ir smurtas, įskaitant seksualinę prievartą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)