2014 m. laikotarpiu nuo birželio 23 iki 25 d. 53-osios zenitinių raketų brigados kariai pervežė kelias transporto priemones prie Rusijos-Ukrainos sienos. Tarp šių priemonių buvo zenitinis raketų kompleksas „Buk“ su numeriu 332.

2014 m. liepos 17 d. (čia ir toliau nurodytas vietos laikas) raketų kompleksas buvo Donecke. Ten „Buk“ buvo užkeltas ant sunkvežimio platformos ir gabenamas į rytus per teritoriją, kurią kontroliavo prorusiški separatistai. „Buk“ numeris buvo užmaskuotas, bet „Bellingcat“ pavyko atpažinti raketų kompleksą pagal įlenkimus ir dažų žymes.

Už komplekso pervežimą į Donbasą buvo atsakingas rusų karininkas Sergejus Dubinskis, šaukiniu „Chmuryj“, teigia grupė. 2014 m. S. Dubinskis buvo žvalgybos viršininkas separatistų dalinyje, kuriam vadovavo Igoris Strelkovas (tikroji pavardė – Girkinas). I. Strelkovas, kuris dabar gyvena Rostove, laikomas vienu iš svarbiausių judėjimo „Novorosija“, kuri palaiko Donbaso separatistus ir gina vadinamąjį „rusų pasaulį“, ideologų.

Tą pačią dieną sunkvežimis su „Buk“ kompleksu atvyko į Snižnės miestą, esantį apytikriai už 80 km nuo Donecko. Iš Snižnės kompleksas buvo išgabentas į pietus.

Liepos 17 d. apie 16:20 „Buk“ numušė oro linijų bendrovės „Malaysian Airlines“ „Boeing“ lėktuvą, skridusį iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą. MH17 reiso lėktuvu skrido 289 žmonės, 196 iš jų – Nyderlandų piliečiai. Visi jie žuvo.

Liepos 18 d. rytą raketų kompleksas „Buk“ su numeriu 332 buvo užfiksuotas vaizdo įraše. Jis važiavo pro separatistų kontroliuojamą Luhanską. Komplekse trūko vienos raketos. Nugirsti separatistų pokalbiai liudija apie tai, kad raketų kompleksas buvo grąžintas į Rusiją.

Keleivinio lėktuvo katastrofos priežastis buvo raketa „žemė-oras“, paleista iš „Buk“ komplekso.

Prie tokios išvados priėjo Nyderlandų saugumo taryba ir Jungtinė tyrimų grupė, kurią, be olandų, sudarė teisėsaugos struktūrų atstovai iš Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos.

Rusijos vadovybė ir toliau teigia, kad dėl katastrofos kalta Ukraina.
Be to, internete cirkuliuoja daug konspiracinių versijų, teigiančių, kad MH17 buvo susprogdintas iš vidaus, taip pat apie katastrofos sąsajas su paslaptingu kito „Malaizijos oro linijų“ lėktuvo – MH370 – dingimu danguje virš Pietų Kinijos jūros.

Liepos 21 d. Rusijos gynybos ministerija paskelbė dokumentus apie katastrofą. Tarp medžiagų buvo smarkiai suredaguoti palydoviniai vaizdai, užfiksuoti visai kitu laiku, išsiaiškino „Bellingcat“ su fotomontažo ekspertų pagalba.

Rusijos karinio koncerno „Almaz-Antej“, atlikusio savo tyrimą, versijoje teigiama, kad lėktuvą sunaikinusi raketa buvo paimta iš Rusijos kariuomenės ginkluotės ir paleista iš teritorijos, kurios nekontroliavo nė viena konflikto pusė.

2017 m. liepos 17 dieną buvo atidengtas MH17 lėktuvo katastrofos memorialas: