Ekspertų vertinimų, ryšiai galėtų būti visiškai atkurti tik po kelių savaičių.

Prieš dvi dienas išsiveržė tarp Hunga Tongos ir Hunga Hapai salų esantis ugnikalnis, uždengęs Tongą pelenais, taip pat sukėlęs cunamį Ramiojo vandenyno regione. Kilusios smūginės bangos apskriejo Žemę.

Kaimyninės valstybės ir tarptautinės agentūros tebesistengia įvertinti padarytos žalos mastą, o Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern sekmadienį pareiškė, kad niokojimas tikriausiai yra „didelio“ masto.

Velingtonas ir Kanbera pirmadienį pakėlė žvalgybinius lėktuvus, siekdami iš oro nustatyti žalą. Abi šalys taip pat paruošė karinių transporto lėktuvų C-130, kurie galėtų išmesti humanitarinės pagalbos reikmenų arba nusileisti paveiktoje teritorijoje, jei veiks tūpimo takai.

Težinoma, kad per šeštadienį įvykusį ugnikalnio išsiveržimą buvo smarkiai apgadinta ir padengta pelenais Tongos sostinė Nukualofa, taip pat nutrauktas ryšys povandeniniu kabeliu; jo remontas gali užtrukti iki dviejų savaičių.

Išsiveržimas, kuris buvo juntamas kone visame pasaulyje ir girdėtas net Aliaskoje, sukėlė cunamį, užliejusį Ramiojo vandenyno pakrantes nuo Japonijos iki Jungtinių Valstijų.

„Žinome, kad skubiai reikalingas vanduo“, – žurnalistams sakė J. Ardern.

Ji pridūrė, jog Naujoji Zelandija palaiko ryšius su maždaug 100 tūkst. gyventojų turinčia salų valstybe palydoviniu telefono ryšiu.

Žvalgomieji skrydžiai padės informuoti Tongos vyriausybę apie ugnikalnio ir cunamio padarytos žalos mastą, taip pat įvertinti, kiek reikia pristatyti humanitarinės pagalbos, pridūrė J. Ardern.

Su Velingotono ambasada Tongoje bendravusi premjerė papasakojo, kad šiauriau Nukualofos į krantą buvo išplauta valčių ir „didelių riedulių“.

Naujosios Zelandijos gynybos ministro duomenimis, salų valstybei pavyko iš dalies atnaujinti elektros tiekimą sostinėje.

„Nieko nežinome“

Dėl sutrikusio ryšio užsienyje gyvenantys tongiečiai desperatiškai laukia žinių apie artimuosius.

„Negaliu rūpintis savo šeima, nes nėra jokio ryšio“, – naujienų agentūrai AFP sakė transliuotojo „Pacific Media Network“ žurnalistas Filipo Motulalo.

„Mūsų namai yra tarp esančių netoli jau užtvindytos teritorijos, bet nežinome, kiek padaryta žalos“, – pridūrė jis.

Anot F. Motulalo, daugelis užsienyje gyvenančių tongiečių yra susirūpinę.

„Manau, kad blogiausia yra tai, kad nutrūko elektros energijos tiekimas ir kad nieko nežinome“, – pridūrė jis.

Daugelis taip pat nerimavo dėl vulkaninių dulkių koncentracijos poveikio pagyvenusiems giminaičiams.

Tongoje internetas gali neveikti dvi savaites, AFP sakė operatorės „Southern Cross Cable Network“ tinklų direktorius Deanas Veverka.

„Gauname neišsamios informacijos, bet panašu, kad kabelis nutrūko“, – pridūrė jis.

„Remontas gali užtrukti iki dviejų savaičių. Artimiausias kabelius tiesiantis laivas yra Port Morsbyje“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Papua Naujosios Gvinėjos sostinę, esančią už daugiau nei 4 tūkst. km nuo Tongos.

„Southern Cross“ padeda bendrovei „Tonga Cable Limited“, kuriai priklauso 872 km ilgio kabelis, jungiantis šią salų valstybę su Fidžiu, o per jį – ir su likusiu pasauliu.

Iš pradžių manyta, kad gedimas įvyko dėl elektros energijos tiekimo sutrikimo po galingo išsiveržimo. Tačiau atlikus papildomų patikrinimų, kai atsinaujino elektros tiekimas, buvo nustatyta, kad kabelis nutrūko.

Pastarąjį kartą Tonga buvo atkirsta 2019 metais, kai povandeninį kabelį perpjovė laivo inkaras. Tuomet buvo įkurta nedidelė, lokali palydovinė tarnyba, leidusi užtikrinti minimalų ryšį su išoriniu pasauliu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją