Derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu išvakarėse R. Tillersonas sakė, jog viliasi įtikinti Maskvą, kad ši neprieštarautų, jog konflikto zonoje Rytų Ukrainoje būtų dislokuoti didelius įgaliojimus turintys JT „žydrieji šalmai“.

„Mūsų prioritetas yra smurto nutraukimas; tai yra svarbiausias mūsų prioritetas, o šiam tikslui įgyvendinti mums reikia, kad ten būtų dislokuotos taikos palaikymo pajėgos“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

Rusija siūlo, kad JT pajėgos saugotų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) paliaubų stebėtojus, dirbančius Rytų Ukrainoje, kur prorusiški separatistai kaunasi su Kijevo pajėgomis.

Tačiau Vakarai būgštauja, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia apriboti JT pajėgų įgaliojimus, ir bet kokios paliaubos tiesiog sudarytų sąlygas jo sąjungininkams sustiprinti savo pozicijas.

„Rusija ilgą laiką priešinosi taikos palaikymo pajėgoms, tačiau dabar jie sutinka“, – po derybų su NATO sąjungininkais Briuselyje žurnalistams sakė R. Tillersonas.

„Manau, svarbu, kad kalbame apie teisingą dalyką“, – sakė jis.

Tačiau JAV valstybės sekretorius pažymėjo, kad smarkiai skiriasi šalių nuomonės dėl to, kokius įgaliojimus turėtų tos pajėgos, „todėl ir toliau dėl to kalbamės su rusais“.

Ketvirtadienį Vienoje R. Tillersonas dalyvaus derybose su ESBO. JAV pareigūnų teigimu, ten jis tikriausiai susitiks ir su S. Lavrovu.

„Tikimės, kad galėsime užkaišyti šias spragas; manome, kad nutraukti smurtą yra gyvybiškai svarbu. Žmonės vis dar miršta kiekvieną dieną“, – pažymėjo JAV diplomatijos vadovas.

ESBO Ukrainoje turi 600 neginkluotų stebėtojų, kurie tiria paliaubų pažeidimus ir stengiasi jiems užkirsti kelią. Tačiau juos dažnai apšaudo kariaujančios pusės.

Balandį stebėjimo misijos patrulių automobiliui sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje užvažiavus ant minos, žuvo vienas jos narys amerikietis.