Tai antras kartas šiais metais, kai Tadžikistanas užblokuoja "Facebook". Valstybinės ryšių tarnybos, kuri blokuoja tinklalapį, vadovas Begas Zuchurovas teigia, kad kažkas moka "Facebook" vartotojams už neigiamus komentarus apie "gerbiamas asmenybes". Jis pareiškė, kad kai kurie žmonės už kiekvieną kritišką komentarą gauna nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. JAV dolerių. Jis nepateikė jokių įrodymų apie galimus finansavimo šaltinius.

"Geriausi visuomenės atstovai - įskaitant akademikus, daktarus ir svarbias kultūros asmenybes - pavargo nuo purvo ir šmeižto srauto, kuris sklinda iš tinklalapio "Facebook", - antradienį "Reuters" naujienų agentūrai telefonu sakė B. Zuchurovas ir pridūrė, kad užblokuoti "Facebook" buvo nuspręsta sulaukus visuomenės pritarimo šiam siūlymui.

Prezidentas E. Rachmonas Tadžikistaną valdo nuo 1992 metų. Pastaraisiais mėnesiais šalies vyriausybė ėmė itin atidžiai sekti kritikus ir įkūrė savanorių valdomą įstaigą, kuri stebi interneto vartotojus ir peikia tuos, kurie atvirai kritikuoja vyriausybę. Analitikai mano, kad to griebiamasi, nes artėja prezidento rinkimai. Per rinkimus kitais metais E. Rachmonas tikisi iškovoti dar septynerius metus prezidento poste.