Todėl populiariajam reperiui Ališeriui Tagirovičiui Morgenšternui leptelėjus, kad prezidento Vladimiro Putino vyriausybė išleidžia gerokai per daug pinigų kasmetiniams Pergalės dienos renginiams (karinis paradas Raudonojoje aikštėje ir kitos ceremonijos, atliekamos gegužės 9-ąją, kai Rusija švenčia nacių pasidavimo metines), jo komentarai neliko nepastebėti. Atlikėjas netgi gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, praneša „Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas“.

„Visiškai nesuprantu šios šventės, skirtos prieš kiek... prieš 76-erius metus pasiektai pergalei pažymėti. Kiekvienais metais jai išleidžiame milijonus“, – pareiškė 23-ejų metų amžiaus reperis, duodamas interviu televizijos laidų vedėjai Ksenijai Sobčiak, kuri prieš kelerius metus dalyvavo prezidento rinkimuose.

A. T. Morgenšternas žinomas ne tik dėl savo hitų „Ice“ ir „Cadillac“, bet ir dėl tatuiruotėmis išmarginto veido. Pokalbio vaizdo įrašas buvo paskelbtas K. Sobčiak „YouTube“ kanale spalio 25 d.

„Tikriausiai daugiau nėra kuo didžiuotis. Galbūt tokia priežastis“, – tęsė dainininkas, tarytum garsiai galvodamas apie vyriausybės motyvus kasmet rengti didžiules iškilmes, kurios pasidarė dar pompastiškesnės nuo tada, kai daugiau nei prieš 20-imt metų į valdžią atėjo V. Putinas.

„Bet jau beveik ištisą amžių kiekvienais metais prisiminti, kad kartą laimėjome... Nežinau, – pridūrė A. T. Morgenšternas, keletą kartų savo nuomonę pagražinęs truputį nekultūringu žodžiu. – Tiesą sakant, nesuprantu šios šventės.“

Ališeris Tagirovičius Morgenšternas

K. Sobčiak spaudžiamas pasakyti, ką pergalė rusų vadinamame Didžiajame Tėvynės Kare reiškia asmeniškai jam, reperis nurodė, kad tai „šaunu, didelis laimėjimas! Bet reikia judėti pirmyn, pasiekti daugiau laimėjimų. Laimėjimų informacinių technologijų, kosmoso technologijų srityse ir jais džiaugtis, bet vietoje to prisimename tik prieš daugiau nei 70-imt metų atliktą žygdarbį.“

Pokalbis šia tema prasidėjo tada, kai ant žemės su A. T. Morgenšternu sėdėjusi K. Sobčiak paklausė, ką jis mano apie atlikėjus, besifilmuojančius muzikiniuose vaizdo klipuose Antrojo pasaulinio karo tematika, kuriuos finansuoja vyriausybė. Reperis iškėlė rankas ir pasakė, kad nesupranta, kodėl Pergalės dienai skiriama tiek daug dėmesio (remiantis apklausų rezultatais, ši šventė yra viena populiariausių Rusijoje, kaip ir Naujųjų metų išvakarės). Interviu videoklipas peržiūrėtas daugiau nei 2 mln. kartų.

Antrojo pasaulinio karo ir žuvusiųjų (fronte ar kitur) atminimas išlieka nepaprastai svarbus milijonams rusų, tačiau V. Putino kritikai teigia, kad prezidentas didingiausią neramaus amžiaus akimirką pavertė politiniu ramsčiu.

Taip pat yra ir žmonių, nepritariančių visiems, kurie abejoja žuvusiųjų Antrajame pasauliniame kare garbe ar Sovietų Sąjungos vaidmeniu iškovojant pergalę. Netrukus po interviu judėjimas „Rusijos karo veteranai“ išplatino pareiškimą, jog kreipsis į prokurorus ir reikalaus pradėti tyrimą dėl A. T. Morgenšterno pasakytų žodžių, kurie neva „juodina istorinį atminimą ir palikimą“. Po keleto valandų Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas įsakė įvertinti A. T. Morgenšterno komentarus, ar jie nepažeidžia įstatymo.

2012-aisiais V. Putinui pradėjus trečią prezidento kadenciją, Rusijoje buvo priimta nemažai įstatymų, reglamentuojančių pasisakymus, kurie gali būti laikomi įžeidžiančiais tam tikras tautines mažumas ar sumenkinančiais valstybei svarbius istorinius įvykius. Vadovaujantis pataisyta Konstitucija, taip pat draudžiama menkinti Rusijos karines pergales.

Taigi, nieko nuostabaus, kad skandalas dėl A. T. Morgenšterno žodžių pasiekė ir V. Putino administraciją. Rusijos vadovas dažnai viešumoje kalba apie Sovietų Sąjungos vaidmenį Antrajame pasauliniame kare ir nesibodi pagrasinti Europos vyriausybėms atsakomaisiais veiksmais, jeigu jos suabejos Maskvos naratyvu.

Ališeris Tagirovičius Morgenšternas

Spalio 26 d. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas reporteriams sakė, kad A. T. Morgenšternas greičiausiai taip kalbėjo „ne iš pykčio, bet dėl neišprusimo“, tačiau pridūrė, jog atlikėjas turėtų prisiimti „moralinę atsakomybę“ už savo teiginius.

„Garsiems ir populiariems jauniems žmonėms reikia suvokti, kad vienaip ar kitaip jie turi pareigą suprasti tokias nacionaliniu mastu svarbias koncepcijas kaip Pergalės diena“, – pažymėjo D. Peskovas.
Spalio 26-ąją nesimatė jokių ženklų, kad skandalas slopsta, todėl A. T. Morgenšternas savo instagramo paskyroje paskelbė viešą atsiprašymą.

Istorijų skiltyje 7,7 mln. sekėjų turintis dainininkas parašė, kad interviu metu tiesiog „nuoširdžiai prisipažino“ nesuprantąs Pergalės dienos, ir tvirtino, jog dėl vaizdo klipo montavimo ypatumų jo žodžiai buvo išimti iš konteksto.

Anot A. T. Morgenšterno, pokalbio metu jis netgi užsiminė, kad Antrajame pasauliniame kare kovoję rusai, kurių daugelis gyvena skurde, turėtų gauti didesnę valstybės paramą.

„Gerbiu ir didžiuojuosi veteranais, deja, ne visada tinkamai reiškiu savo mintis, – prarašė jis. – Noriu atsiprašyti visų, kuriuos įžeidė mano komentarai apie Pergalės dieną. Jokiu būdu nenorėjau sumenkinti šios šventės svarbos.“ Taip pat atlikėjas apkaltino neįvardytas žiniasklaidos įmones neva iškraipius jo žodžius „savo nešvariems tikslams“.

Beje, tai ne pirmas kontraversiškas A. T. Morgenšterno incidentas.

Birželio mėnesį dainininkas gavo 100 tūkst. rublių (apie 1 226 eurų) baudą, nes dainų „Rozovoje Vino 2“ ir „Family“ muzikiniuose vaizdo klipuose skatino vartoti narkotikus. Gegužės mėnesį prokurorai pradėjo tyrimą gavę skundų, kad A. T. Morgenšterno dainos „New Wave“ tekstas įžeidžia religinius jausmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (499)