Šis asmuo vadovavo savavališkai pasiskelbusios vadinamosios „Donecko Liaudies Respublikos“ (DLR) šauktinės kariuomenės batalionui „Somali“, skelbia unian.net.

Pasak J. Butusovo, vieną nuožmiausių separatistų likvidavo Ukrainos specialiosios pajėgos.

„Dabar jau galima pasakyti, kad „Givis“ tam tikru metu buvo pažymėtas pirmu numeriu gyvūnų, kuriuos buvo numatyta utilizuoti, sąraše“, – akcentuoja J. Butusovas.

Pasak portalo redaktoriaus, niekas iš tikrųjų taip ir nematė liepsnosvaidžio, iš kurio paleistas šūvis.

„Givio“ kabinete, greičiausiai, buvo iš anksto padėtas sprogmuo.

„Tai galėjo būti kad ir mina. Ją galėjo padėti tas, kuris buvo atvestas pas „Givį“. Jis turėjo padėti miną ir išeiti prieš įvykstant sprogimui, be to, reikiamu momentu suaktyvinti bombą“, – svarsto žurnalistas.

J. Butusovo teigimu, operacijai buvo rengiamasi porą metų, mat bataliono vadas imdavosi ypač rimtų priemonių asmeniniam saugumui užtikrinti, todėl pas jį patekti buvo nelengva.

„Kada nors apie šiuos įvykius bus rašomos knygos ir kuriami filmai. <...> Apie juos bus skelbiama kaip apie vieną iš labiausiai preciziškų Ukrainos patriotų įvykdytų operacijų. Ji taps istorija, kuria mes didžiuosimės“, – rašo portalo redaktorius.

Kiek anksčiau vadinamojoje „Luhansko Liaudies Respublikoje“ (LLR) buvo paskelbtas pranešimas, kad prie separatistų bataliono „Somali“ vado M. Tolstych, pravarde „Givis“, likvidavimo neva prisidėjo Ukrainos jėgos struktūros.

Separatistai taip pat yra tvirtinę, kad vienas iš kito separatisto „Motorolos“ likvidavimo operacijos organizatorių yra Ukrainos saugumo tarnybos Luhansko srityje vadovas Olegas Kozlovskis.

Pasak tyrėjų, į Donecko priemiestyje esantį M. Tolstycho kabinetą buvo paleistas raketinio liepsnosvaidžio „Šmel“ sviedinys. Dėl šio incidento Kijevas ir sukilėliai kaltina vieni kitus.

36 metų M. Tolstychas, pravarde „Givis“, buvo separatistų bataliono „Somalis“ vadas ir vienas vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ pajėgų lyderių.

M. Tolstycho palaikai buvo pašarvoti Donecko operos teatre, bataliono vėliava užklotame dengtame karste.

AFP žurnalistai pasakojo, kad prie įėjimo į teatrą eilėje laukė maždaug 2 tūkst. žmonių – dauguma jų buvo pensininkai ir separatistų kovotojai. Jie atėjo nešini gėlėmis ir segėdami dryžuotas oranžinės ir juodos spalvos juosteles – taip išreikšdami savo paramą Rusijai.

M. Tolstychas buvo ne pirmasis svarbus separatistų veikėjas, nužudytas per išpuolius neaiškiomis aplinkybėmis. 2016 metų spalį savo namo lifte buvo susprogdintas garsus separatistų kovotojų vadeiva – bataliono „Sparta“ vadas Arsenijus Pavlovas, pravarde „Motorola“.

Arsenijus Pavlovas

Keletas sukilėlių vadų, įgijusių per didelę įtaką ir pradėjusių kelti grėsmę separatistų valdžios pareigūnams, žuvo sprogus automobiliams arba patekę į pasalas gana toli nuo susirėmimų linijos rytinėje Ukrainoje.

M. Tolstychas dalyvavo kone visuose didžiausiuose separatistų ir Ukrainos vyriausybės pajėgų mūšiuose per visą konfliktą.

Jis gimė rytinėje Ukrainos dalyje ir tarnavo kariuomenėje tanko vadu, vėliau dirbo įvairius darbininko darbus, o 2014 metų balandį prasidėjus konfliktui prisidėjo prie separatistų.

Žiaurumu „Givio“ Rytų Ukrainoje nebuvo pranokęs joks separatistų vadeiva. Dar 2015 metais Donecko oro uosto šturmo metu, „Givis“ iš pradžių pagarsėjo kaip bebaimis lyderis, „Somalio“ bataliono vadas, kuris nebijo karo.

Kremliaus remiamoje RT dirbęs „žurnalistas“ Grahamas Phillipsas tuomet kalbino 34-erių M. Tolstychą, mat jis esą tapo interneto sensacija po paviešinto vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip „Givis“ romiu veidu rūko cigaretę, nekreipdamas dėmesio į aplink sprogstančius sviedinius.

Separatistų lyderis, kaip spėjama turėjo gruziniškų šaknų, nors pats tai aršiai neigdavo ir tikindavo esąs iš Donbaso. Jis mėgdavo rodytis prieš kameras ir pasakoti apie savo kovos žygius, nors net kai kurie separatistai pripažįsta, kad „Givis“ tebuvo eilinis banditas, siekęs pasirodyti prieš kameras ir realiai nevadovavo separatistų operacijoms. Vis dėlto „Givis“ spėjo pasireikšti Donecko oro uosto mūšyje.

Ne vieną mėnesį oro uostą laikę ukrainiečių kariai galiausiai buvo arba išžudyti, arba paimti į nelaisvę. Būtent tuomet romantiškas bebaimio separatisto įvaizdis greitai išsisklaidė paviešinus kitą įrašą, kuriame „Givis“ užfiksuotas smurtaujantis prieš ukrainiečių karo belaisvius ir juos kankinantis.

Kritus Donecko oro uostui separatistai į nelaisvę paėmė būrį jo gynėjų. Tarp jų atsidūrė ir oro uosto gynybai vadovavęs 93-osios Ukrainos kariuomenės brigados vadas, papulkininkis Olehas Micakas. Jį kartu su keliais kitais belaisviais „Givis“ išdidžiai atsigabeno ant tanko iš oro uosto į Donecką.

Tuomet separatistas surengė viešą išsityčiojimą iš papulkininkio O. Micako ir jo vyrų ir net to neslėpė, mat šalia sukiojosi propagandinio Kremliaus kanalo „LifeNews“ žurnalistai.

„Ant žemės su*os, žvėrys bl*t! Ant kelių, veidu į mane! – šaukė „Givis“. – žinai kas aš toks? Taip, aš Givis, bendrausime“. Trenkęs papulkininkiui į veidą jis ėmėsi „tardymo“.

„Ko čia atvykote? Ką palikote? Ak tu tik tiesiog kariškis? Pašaukė jus? Peilį!, – tiesdamas ranką kitam separatistui šaukė „Givis“. Įbaugintam ukrainiečiui nulupo Ukrainos vėliavą nuo striukės ir sukišo į burną. – ėsk savo vėliavą, su*a!“

O. Micakas ramiu balsu atsakė, kad tik tarnauja kariuomenėje jau daugiau kaip 20 metų. „Žiūrėk man į akis! Iš kur tu, iš Žytomyro? Aš tau pažadu, kariausiu prie Žytomyro su visa savo artilerija jus dulkinsiu, su visais savo tankais ir tu suprasi, kas yra pragaras!“, – šaukė „Givis“.

Kitą belaisvį tardęs separatistas pareiškė, kad šis bus iškeistas į ukrainiečių nelaisvėje atsidūrusius separatistus. „Kam tarnauji? Už šitą mėšlą? – rodydamas į Ukrainos vėliavą plūdosi „Givis“.

Kijeve įsikūrusio Pilietinių laisvių centro vadovė Oleksandra Matvijčuk sakė, kad „Givio“ surengta akcija gali prilygti karo nusikaltimams.

Ekspertė pabrėžė, kad Ženevos konvenciją pažeidžiantis elgesys su karo belaisviais galėjo tapti pagrindu, keliant bylą prieš „Givį“ bei panašius separatistus. Surinktus įrodymus ketinta perduoti tyrėjams Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT) Hagoje.

Anot tarptautinės teisės ekspertų, užfiksuoti karo nusikaltimai – akivaizdūs: prieš belaisvius negalima vartoti jokios nebūtinos prievartos. Nors vaizdo įraše akivaizdu, kad sužeistais belaisviais nepasirūpinta, jie mušti, tardyti, o gal net ir žudyti.

TBT už belaisvių kankinimą ir žudymą gali skirti ilgus metus kalėjimo. Tiesa, „Givis“ šių bausmių jau nesulaukė.

M. Tosltychas ir A. Pavlovas buvo geriausiai visuomenei žinomi nuožmiausiuose mūšiuose dalyvavę separatistai. Jie kartu pradėjo kurti ir platinti vaizdo klipus iš mūšio lauko, dažnai duodavo interviu Rusijos valstybiniams televizijos kanalams.

Iš viso nuo 2014-ųjų, kai nuvertus prorusišką prezidentą prasidėjo prorusiškas maištas prieš provakarietišką Kijevo vyriausybę, žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.