„Jei bus patvirtinta (informacija apie numanomą ataką), tai bus dar vienas B. al Assado režimo brutalumo ir begėdiškos nepagarbos savo žmonėms ir teisiniams įsipareigojimams nenaudoti šių ginklų pavyzdys“, – sakė Th. May žurnalistams Kopenhagoje po derybų su Danijos premjeru Larsu Lokke Rasmussenu.

„Jei jie bus pripažinti atsakingais, režimas ir jo šalininkai, įskaitant Rusiją, privalės atsakyti“, – pareiškė britų premjerė.

„JK visiškai smerkia cheminių ginklų panaudojimą bet kokiomis aplinkybėmis, ir privalome nedelsiant nustatyti, kas įvyko šeštadienį“, – pridūrė ji.

Vėlai šeštadienį opozicijos kontroliuojamose teritorijose veikianti Sirijos savanorių gelbėtojų organizacija „Baltieji šalmai“ pranešė, kad Dumos mieste, paskutinėje sukilėlių tvirtovėje Rytų Gutoje, buvo panaudotos „nuodingos chloro dujos“.

Vašingtonas ir Paryžius paneigė esantys kaip nors susiję su šia ataka.

Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas pažadėjo griežtą atsaką į numanomą cheminę ataką Dumoje.

Damaskas ir jo sąjungininkė Maskva neigė kaltinimus, kad šią ataką surengė Sirijos pajėgos. Rusijos užsienio reikalų ministerija naujausius pranešimus apie cheminę ataką pavadino provokacija.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau pirmadienį nurodė, kad jo šalies kariuomenės specialistai, apsilankę numanomos cheminės atakos vietoje, neaptiko ten jokių chloro dujų pėdsakų.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) tikrina informaciją apie šią numanomą cheminę ataką, pirmadienį sakė jos vadovas.

JT Saugumo Taryba šią krizę svarstys per vėliau pirmadienį šaukiamą nepaprastąjį posėdį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)