Naujai Baltarusijos politinei jėgai vadovautų Užsienio žvalgybos tarnybos generolas Vladimiras Černovas. Žurnalistai tvirtina, kad jis susijęs su Kremliaus kišimusi į Armėnijos, Gruzijos, Moldovos ir kitų buvusių Sovietų Sąjungos valstybių vidaus reikalus.

Darbinis partijos pavadinimas – „Žmonių teisė“. Remiantis Kremlius sumanymu, ši politinė jėga didžiausią dėmesį skirs Konstitucijos reformoms, informuoja „The Insider“.

Dokumentuose, su kuriais galėjo susipažinti žurnalistai (jų kopijos publikuojamos svetainėje internete), teigiama, kad partija propaguos valstybinio sektoriaus privatizavimo idėją.

„Žmonių teisės“ politinėje programoje numatyta ir „kova su cenzūra“ bei „pagarba laisvei ir žmogaus orumui“, rašo straipsnio autoriai.

„The Insider“ taip pat publikuoja ir septynių asmenų, kuriuos, kaip spėjama, Rusijos prezidento administracija norėtų įtraukti į partijos steigimo procesą, sąrašą.

Visi jie – Baltarusijos piliečiai, tačiau dalyvavę valdančiosios Rusijos partijos „Vieningoji Rusija“ politiniame klube. Spėjama, kad jie privalo priklausyti maksimaliam skaičiui opozicijos struktūrų, paruošti kandidatų parlamento rinkimams ir suburti vietinių viešosios nuomonės formuotojų tinklą.

Tiek Baltarusijos valdančiojo režimo, tiek opozicijos atstovai anksčiau yra sakę, kad į Baltarusijos vidaus reikalus užsienio valstybės kištis neturėtų.

Kremlius kol kas „The Insider“ publikacijos nekomentuoja.

A. Lukašenka pirmadienį paskelbė, kad vasario 11–12 dienomis bus surengtas Liaudies susirinkimas, šalį jau kelis mėnesius krečiant audringiems opozicijos protestams dėl ginčijamų valstybės vadovo rinkimų.

Liaudies susirinkimas „vyks vasario 11–12 dienomis. Prezidentas šią datą paskelbė per šiandienos pasitarimą dėl Baltarusijos liaudies susirinkimo“, sakoma žinutėje, paskelbtoje prezidentūrai artimo kanalo „Pul pervogo“ socialiniame tinkle „Telegram“.

Gruodžio 8-ąją A. Lukašenka sakė, kad Liaudies susirinkimui galėtų būti perduoti kai kurie prezidento įgaliojimai.

„Jeigu panaikiname kai kuriuos prezidento įgaliojimus, juos reikia kažkam perduoti. Nei vyriausybė, nei parlamentas šiems įgaliojimams netinka. Kur juos perkelti? Reikia ieškoti tokio organo. Na, o mes turime Baltarusijos liaudies susirinkimą. Taigi, kai kuriuos įgaliojimus teks perduoti“, – A. Lukašenką citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Pirmadienį paskelbtame BelTA pranešime sakoma, kad prezidentas per pasitarimą sakė, jog susirinkimą organizuojantys nacionalinis ir regioniniai komitetai jau dirba, o nuo antradienio prasidės delegatų rinkimai.

„Jie turi būti žmonės, atstovaujantys visiems gyventojų sluoksniams ir grupėms, visai baltarusių tautai. Taip pas mus buvo visada, pradedant nuo 1996 metų, kai surengėme pirmąjį Baltarusijos liaudies susirinkimą“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jis taip pat siūlė suvažiavimo delegatus rinkti penkerių metų laikotarpiui ir reikšmingai sustiprinti jų įgaliojimus.

Baltarusijoje jau penktą mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9 dieną įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo oficialiai paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Pirmasis Baltarusijos liaudies susirinkimas pirmąkart buvo sušauktas 1996 metais. Vėliau jis buvo surengtas dar keturis kartus, sušaukiant delegatus patvirtinti šalies socialinės ir ekonominės plėtros penkmečio plano.