Tai ji sakė ES šalių lyderiams rengiantis be jos aptarti šį procesą per vakarienę po viršūnių susitikimo Briuselyje.

„Mes norime, kad tai būtų kaip įmanoma sklandesnis ir tvarkingesnis procesas. Tai atitinka ne tik mūsų, bet ir Europos interesus“, – sakė Th. May, atvykusi į viršūnių susitikimą.

Th. May, kuri dvejus metus truksiantį Britanijos išstojimo procesą žadėjo inicijuoti iki 2017 metų kovo pabaigos, sakė neįžvelgianti problemos, kad kiti 27 ES lyderiai savo „Brexit“ strategiją aptars be jos.

„Sveikinu faktą, kad kiti lyderiai šįvakar susitiks aptarti „Brexit“, – sakė ji, atmesdama bet kokias užuominas, kad tai prilygsta ignoravimui.

„Mes inicijuosime (ES sutarties) 50-ąjį straipsnį, iki kitų metų kovo pabaigos inicijuosime derybas – ir teisinga, kad kiti lyderiai rengiasi šioms deryboms, kaip rengiamės mes“, – sakė Th. May.

Visi 28 ES lyderiai, tarp jų – Th. May, iš pradžių susitinka aptarti virtinės klausimų, pradedant tuo, kaip elgtis su Rusija dėl Ukrainos bei Sirijos, ir baigiant komplikuotais santykiais su Turkija.

Th. May tuomet išvyks, o likę 27 lyderiai, kurie laikosi pozicijos, kad diskusijų su Londonu dėl „Brexit“ negali būti, kol Th. May oficialiai nepradėjo derybų, dalyvaus vakarienėje.