Bažnyčios straipsnyje pasakojama apie vieno kunigo vizitą į „Saulėtekio“ („Voschod“) stovyklą, kurio metu jis skaitė paskaitą apie bažnyčios varpų istoriją ir suteikė vaikams galimybę paskambinti miniatiūriniu karilionu. Vizitas buvo rengiamas pagal jungtinę eparchijos ir Kamčiatkos krašto jaunimo ir švietimo ministerijos programą.

Po savaitės vietos gyventojas Aleksejus Nikolajevas kreipėsi į vietos prokuroro tarnybą dėl, jo manymu, toje pačioje stovykloje šią vasarą vykusio bandymo paveikti jo dešimtmetės dukters religines pažiūras.

„Nesukau galvos dėl to, kol nepalietė manęs asmeniškai. Vasaros stovykloje kai kurie kunigai šnekėjosi su mano vaiku – aš tiesiog įsiutau dėl to. Aš iš pradžių paskaičiau apie tokius dalykus „Kam24“ (vietos naujienų portale) ir, suprantama, pasikalbėjau su vaiku“, – pasakoja A. Nikolajevas.

Jis kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus norėdamas pateikti kaltinimus užsiėmimus organizavusiems dvasininkams ir valdžios atstovams.

Rugpjūčio 24-ąją „Kam24“ pranešė, kad „Metalist“, kitoje stovykloje, vaikai buvo krikštijami gavus pareigūnų sutikimą.

„Kam24“ puslapyje pamačiau keletą straipsnių apie tai, kaip kunigai stovykloje vykdė masines vaikų krikštynas. Buvo pranešimų, kad Rusijos nacionalinės gvardijos nariai bučiavo kažkokias relikvijas, taip pat ir prokurorai. Nežinau tiksliai, kokias relikvijas, tačiau visoms tarnyboms buvo padalinti kažkokie kaulai“, – pasakojo A. Nikolajevas.

Eparchijos atstovas spaudai „Kam24“ pranešime pripažino, kad vyko krikštijimai.

„Keturiolika vaikų iš Trečiųjų vaikų pataisos namų, kurie ilsėjosi stovykloje „Metalist“, buvo pakrikštyti“, – sakė atstovas. Bažnyčia taip pat pranešė, kad ką tik pakrikštytų vaikų krikšto mamomis tapo vietos vienuolės.

„Mūsų biurokratai auginasi pilvus žmonių sąskaita. O dabar tą patį daro ir bažnyčia. Aš labai neigiamai vertinu religiją ir bažnyčią – ne tik stačiatikių bažnyčią, bet ir visas kitas“, – tvirtina A. Nikolajevas.

„Saulėteko“ stovyklos vadovė Olga Petuchova „Laisvosios Europos radijui“ sakė nematanti problemos, kad stovyklos veiklose dalyvauja bažnyčios atstovai.

„Aš pati buvau visos paskaitos metu. Tėvas Borisas Murzinas vaikams pasakojo apie Rusijos varpus ir suteikė jiems galimybę paskambinti bažnyčios varpu. Nesuprantu, kodėl kai kurie tėvai taip sureagavo. Juk tai mūsų istorija, mūsų gyvenimo dalis. Per visą paskaitą net nebuvo ištartas žodis „stačiatikis“. Viskas sukosi tik apie istorinius aspektus“, – tikina O. Petuchova.

Nors Kamčiatkos eparchija atsisakė „Laisvosios Europos radijui“ pakomentuoti šią istoriją, bažnyčios puslapyje esančiame straipsnyje vizitas į „Saulėtekio“ stovyklą apibūdinamas kaip „misionieriškas apsilankymas“.

Kritikai Rusijoje išreiškė susirūpinimą dėl artimų Rusijos stačiatikių bažnyčios ryšių su šalies vyriausybe ir prezidentu Vladimiru Putinu bei įtakos kultūros ir socialinei sritims.

Teisininkė Ina Zagrebina, analizuojanti valstybės ir bažnyčios santykius bei įsitraukusi į A. Nikolajevo atvejį, sakė, kad įstatymas draudžia jaunesnius nei 14 metų amžiaus vaikus „įtraukti į religinių organizacijų veiklą“.

Kiti įstatymai apsaugo jaunesnius nei 18 metų vaikus, pridėjo I. Zagrebina, pabrėždama, kad pareigūnai yra įpareigoti atsakyti į tokių vaikų tėvų pateikiamus skundus.

„Vaikų stovyklose neturėtų būti vykdoma tokio pobūdžio veikla. Visai kas kita būtų, jei šiuo konkrečiu atveju mes kalbėtume ne apie misionierišką veiklą, o tik apie vaikų supažindinimą su istorinėmis ir kultūrinėmis vertybėmis“, – sakė teisininkė.

Jos teigimu, tyrėjai greičiausiai atsižvelgs teisinį renginio statusą ir į tai, ar „egzistavo bendradarbiavimo susitarimas tarp stovyklos ir eparchijos“.

„Jie taip pat turi patikrinti, ar tėvai sutiko su šia programa, ar ne“, – aiškino I. Zagrebina.

A. Nikolajevas taip pat prisiminė, kad praėjusiais metais tėvų jo dukters mokykloje buvo prašoma išrinkti pasirenkamąjį religinio ir moralinio ugdymo kursą.

„Mums buvo pateikti variantai su šešiomis ar septyniomis religijomis. Be to, dar buvo galima rinktis „pasaulietinės etikos pagrindų“ kursą. Mes būtent jį ir pasirinkome, kadangi siekiu apsaugoti dukterį nuo visko, kas susiję su religija. Mano dukters klasėje 21 vaikas iš 28 mokosi pasaulietinės etikos. Keli pasirinko islamą, tačiau niekas nenorėjo rinktis stačiatikybės“, – pasakojo A. Nikolajevas.

Pasak jo, prieš kelerius metus tėvai nusiminė sužinoję, jog valstybinėse mokyklose dėsto kunigai.

„Žmonės įsiuto, kreipėsi į prokurorą ir panašiai. Kunigai nustojo vaikščioti į mokyklas. Dabar jie vyksta į stovyklas. Jie nepasiduoda. Jie nori paversti mūsų vaikus zombiais ir siekia primesti savo religiją“, – piktinosi A. Nikolajevas.