Paraiškas drauge su duomenimis apie pozicijas ir laimikį pateikė 58 laivai. 40 iš jų – registruotų Bretanėje ar Normandijoje – licencijos buvo išduotos, pranešė Gernsio pareigūnai. Pasak jų, dar trims laivams licencijos bus išduotos vėliau.

Prancūzija pyksta, kad Britanija ir Normandijos salos Džersis ir Gernsis po „Brexito“ neišdavė kai kuriems prancūzų laivams leidimų žvejoti jų vandenyse.

Pagal praėjusių metų pabaigoje pasiektą Londono ir Briuselio susitarimą, Europos žvejų laivai gali ir toliau žvejoti JK vandenyse, jei kreipiasi dėl naujų licencijų ir gali įrodyti, kad žvejodavo čia anksčiau.

Gegužės mėnesį smarkiai išaugus įtampai dėl galimybių žvejoti prie Normandijos salų – JK savivaldos srities Lamanšo sąsiauryje – prancūzų traleriai buvo trumpam apsupę pagrindinį Džersio uostą.

Gernsio pareigūnai, kol buvo svarstomos paraiškos, laikinai, kas mėnesį vis pratęsdavo licencijas.

Pagal licencijas, apie kurias paskelbta trečiadienį, 40 laivų nuo 2022 metų vasario galės toliau žvejoti Gernsio vandenyse.

Licencijos dar trims laivams bus išduotos „atėjus laikui“, nurodė pareigūnai.

Kiti laikinajame sąraše esantys laivai galės JK vandenyse žvejoti iki 2022 metų sausio 31 dienos. Vėliau jiems nebus leidžiama to daryti, nebent jie pateiktų įrodymų, kad žvejodavo čia anksčiau.

„Pasiekėme reikšmingą savo licencijavimo gairių, kurias paskelbėme rugsėjį, etapą“, – sakė Gernsio pareigūnas Jonathanas Le Tocqas.

„Vertiname gerus savo santykius su Normandija, Bretane ir Manšu... Tikiuosi, kad šiandienos pranešimas suteikia laukto tikrumo ir stabilumo šiais naujais laikais“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją