Įtariamajam teroristui pavyko pro Parlamento naujųjų rūmų kiemo vartus patekti į parlamento teritoriją. Šiais vartais naudojasi tiek šalies ministrė pirmininkė, tiek kiti vyriausybės nariai. Jie buvo paprasčiausiai nerakinti.

Svarbiausi faktai:

- Užpuolikas rėžėsi į pėsčiųjų minią ant Vestminsterio tilto šalia Parlamento rūmų;

- Automobilis taranavo vartus į Parlamento rūmus, kliudė keletą žmonių;

- Užpuolikas mačete smogė policijos pareigūnui ir buvo nušautas. Užpultasis pareigūnas žuvo.

- Pirminiais duomenimis, atakoje dalyvavo vienas užpuolikas.

- Žuvo 4 žmonės, tarp jų užpultasis policininkas ir užpuolikas. Dar 29 sužeisti, šiuo metu gydomi ligoninėje.

- Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“

Šie vartai, kurie dar vadinami ir Karietų vartais, nuolat saugomi dviejų policijos pareigūnų, kurie neretai juos palieka kiek pravertus, nes jais dažnai naudojamasi.

Parlamentarė iš Veikfildo Mary Creagh teigia: „Tai siaubinga, tiesiog siaubinga diena Parlamentui. Tie Karietų vartai – viena iš silpnųjų parlamento pastato komplekso vietų. Ten dirba keturi policijos pareigūnai. Du budi vartų išorėje, o du – iš kiemo pusės. Juos matome kiekvieną dieną, netgi susidraugavome.

Išpuolio Londone maršrutas

„Manau, kad mums reikia persvarstyti Vestminsterio rūmų apsaugos strategiją, tačiau tai rytdienos planas. Šį vakarą mes turime galvoti ir melstis už tuos, kurie atsidūrė šių tragiškų įvykių epicentre“, – trečiadienį, kovo 22 dieną, kalbėjo politikė.

Buvęs civilinio saugumo tarnybos vadovas lordas Kerslake‘as teigia, kad būtina „kardinali saugumo sistemos pertvarka – nuo žemiausios grandies iki pačios viršūnės“.

Buvęs ministras Iainas Duncanas Smithas paklaustas, kodėl prie vartų nebuvo ginkluoto policijos pareigūno, teigia pats buvęs nustebęs, kodėl jo nebuvo. Jis pripažįsta, kad minėtieji vartai – „silpnoji vieta“, nes pro juos nuolat įvažiuoja ir išvažiuoja automobiliai.

Parlamento leidimus turintys asmenys, tarp kurių patys parlamentarai, žurnalistai ir personalas, į teritoriją patenka be patikrinimo procedūrų, paprasčiausiai praeina pro besisukančias saugumo užtvaras, tačiau niekas netikrina jų daiktų. Pašaliniai asmenys, norintys patekti į parlamento teritoriją, turi pereiti panašią saugumo patikrinimo operaciją kaip oro uoste.

Th. May: užpuolikas buvo patekęs į MI5 akiratį

Londone teroro išpuolį trečiadienį surengęs vyras buvo gimęs Didžiojoje Britanijoje, be to, „prieš kelerius metus“ jo atžvilgiu buvo atliekamas tyrimas dėl smurtinio ekstremizmo, ketvirtadienį pareiškė ministrė pirmininkė Theresa May

„Jis veikė vienas ir nėra jokių priežasčių tikėtis naujų atakų“, - teigė ji.

„Šis vyras gimė Britanijoje ir... prieš kelerius metus (žvalgybos tarnyba) MI5 jo atžvilgiu vykdė tyrimą dėl galimo smurtinio ekstremizmo”, – sakė premjerė parlamente.

„Pastaruoju metu jis nebuvo žvalgybos tarnybų akiratyje“, – pridūrė ji.

Trečiadienio išpuolis paskatino diskusijas, ar kartais britų parlamentas pernelyg neatsipalaidavo. Parlamentarų saugumo strategija buvo peržiūrėta po Jo Cox nužudymo, nors politikė ir buvo nužudyta savo rinkimų apygardoje, o ne parlamente.

Beveik 130 parlamentarų po tragedijos pareikalavo sustiprinti jų apsaugą – panoro sprogimus sulaikančių pašto dėžučių ir neperšaunamų langų. Politikų apsauga besirūpinančios tarnybos sako, kad, patekę už Vestminsterio rūmų ribų, jie yra saugūs. Teritorijoje ne tik patruliuoja ginkluoti policijos pareigūnai, bet ir imtasi papildomų saugumo priemonių. Į teritoriją norintys patekti asmenys privalo turėti asmens dokumentą ir kodą, kuris iš anksto suteikiamas saugumo žinybų. Priešingu atveju durys neatsidarys.

Nepaisant kritikos, M. Creagh dėkoja policijos pareigūnams už sunkų darbą Parlamento teritorijoje ir sako: „Mintimis ir maldomis esu su jais ir jų šeimomis, jie mūsų herojai. Jie yra žmonės, kurie visada yra šalia mūsų. Jie dėl mūsų rizikuoja savo sveikata ir gyvybe, tad noriu jiems padėkoti už viską, ką jie dėl mūsų padarė“.

Konservatorių partijos parlamentaras Rochardas Benyonas sako, jog jį labai glumina pranešimai, esą buvo pažeistas parlamento saugumas.

Štai ką politikas parašė socialiniame tinkle „Twitter“: „Užpuolikas buvo neutralizuotas prie vartų. Pareigūnai dirbo labai profesionaliai“.