Identifikuoti savižudžiai sprogdintojai – broliai

Teroro aktą Briuselio oro uoste surengę savižudžiai sprogdintojai – broliai. Vietos žiniasklaidos pranešimais remiantis, jiedu buvo žinomi policijai, skelbia Vokietijos spiegel.de. Vietinė žiniasklaida, įvardija, kad vienas iš brolių - Khalid El Bakraoul, kitas - Ibrahim El Bakraoul. Policijai broliai buvo žinomi dėl organizuoto nusikalstamumo, tačiau su terorizmu sietini nebuvo.

Vienas iš „Zaventemo“ oro uosto sprogdintojų, kuris šiuo metu ieškomas, įvardijamas kaip Najimas Laachraoui. Manoma, kad jis iš incidento vietos pasišalino, palikdamas nesprogusią savižudžio liemenę. Manoma, kad praėjusiais metais Paryžiaus atakų organizatorių bute rasti DNR sutampa su šio ieškomo nusikaltėlio, skelbia „Skynews“.

Pranešama, kad N. Laachraoui įtariamas gaminęs sprogmenis praėjusių metų teroro atakoms Paryžiuje. Šio žmogaus DNR rasti tiek Briuselio, tiek Paryžiaus teroro atakų vietose.

Neleido liesti bagažo

Taksistas pareigūnams sakė, kad mėgino padėti vyrams paimti jų krepšius, bet jam buvo nurodyta neliesti bagažo.

Įtariamus teroristus į oro uostą atvežusio taksisto informacija padėjo policijai Briuselio oro uoste ir viename bute Šarbeko rajone aptikti sprogmenų, skelbia „RIA Novosti“, remdamasi leidiniu „Derniere Heure“. Taksistas teigė, kad keleiviai norėjo pasiimti daugiau krepšių.

Pasak žiniasklaidos, taksistas į teisėsaugą kreipėsi po kelių valandų nuo teroristinio išpuolio. Jis papasakojo, kad atvežė įtartinus klientus į oro uostą, ir įsidėmėjo, kad keleiviai atsivežė ne du sprogusius krepšius, kurie matyti saugumo kamerų vaizdo įraše, bet daugiau. Tai padėjo policijai Briuselio oro uoste rasti ir trečią bombą. Ji buvo sunaikinta kontroliuojamu sprogimu.

Taksistas taip pat atskleidė, kad jo keleiviai norėjo pasiimti ir daugiau krepšių, bet taksistas nesutiko, nes automobilyje nebebuvo vietos. Policijos pareigūnams jis nurodė Briuselio Šarbeko rajone esančio buto adresą, iš kurio paėmė savo klientus. Apieškoję patalpą, pareigūnai joje aptiko dar vieną sprogstamąjį įtaisą, prikimštą vinių. Taip pat tame bute buvo aptikta cheminių medžiagų, skirtų sprogmenų gamybai, ir teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ vėliava.

DELFI primena, kad atsakomybę už išpuolį antradienį prisiėmė „Islamo valstybė“.

Vaizdo kamerų įraše matyti, kaip pagrindinis šios atakos įtariamasis ramiai stumia vežimėlį šalia kitų dviejų vyrų, kurie, kaip manoma, buvo savižudžiai sprogdintojai, žuvę įvykio vietoje. Policija paskelbė šio asmens tarptautinę paiešką.

Vėliau policija oro uoste aptiko dar du nesprogusius įtaisus ir juos sunaikino.

Įvardinta pirmoji auka

Teisėsauga įvardijo pirmosios Briuselio teroristinių atakų aukos tapatybę. Tai 37 metų Peru pilietė Adelma Marina Tapia Ruiz, skelbia ibtimes.co.uk.

Anot naujienų agentūros AFP, Belgijos sostinėje moteris gyveno pastaruosius šešerius metus. „Jie atėmė iš jos viską, ką ji norėjo nuveikti per savo gyvenimą“, - žurnalistams sakė jos vyras Fernando Tapia.

Peru užsienio reikalų ministerija patvirtino Tapios Ruiz tapatybę. Manoma, kad per teroristinius išpuolius, surengtus Briuselio Zaventemo oro uoste ir Malbeko metro stotyje, taip pat buvo sužeista viena iš jos ketverių metų dukrelių dvynių.

Amerikietis, išgyvenęs teroro aktus Bostone ir Paryžiuje, nukentėjo Briuselyje

Teroro aktas Briuselyje buvo jau trečias 19-mečio amerikiečio Masono Wellso iš Jutos valstijos gyvenime. Prieš tai jis išgyveno tragedijas Paryžiuje pernai ir per Bostono maratoną 2013 metais.

Tai antradienį žurnalistams papasakojo jaunuolio tėvas Chadas Wells.

„Jam tai jau trečia teroro aktų banga“, - sakė Č. Velsas televizijos kanalui ABC. „Mes gyvename pavojingame pasaulyje, kur anaiptol ne kiekvienas yra geras ir mylintis žmogus“, - konstatavo vaikino tėvas.

Antradienį sprogimai užklupo amerikietį ir du jo draugus misionierius Briuselio oro uoste. Meisonui nutraukta Achilo sausgyslė, nudegė veidas ir rankos.

Kaip jau buvo pranešta, per teroro aktus Briuselyje nukentėjo devyni JAV piliečiai. Be misionierių iš Jutos, tai karinių oro pajėgų kariškis su penkiais šeimos nariais.

Išpuoliai Belgijos sostinėje buvo surengti antradienio rytą. Du sprogimai nugriaudėjo Briuselio oro uoste, dar vienas - Malbeko metro stotyje. Naujausiais duomenimis, žuvo mažiausiai 34 žmonės, daugiau kaip 200 buvo sužeisti.